Makléř UBS banku připravil o dvě miliardy dolarů

Švýcarská banka UBS šokovala včera ráno finanční svět svým prohlášením, že odhalila podvodné obchody ve své investiční divizi, které skončily ztrátou dvou miliard dolarů. Krátce předtím londýnská policie zadržela jednatřicetiletého Kwekua Adoboliho, který pracoval jako makléř v londýnské pobočce švýcarské banky.

Curyšská banka neposkytla více detailů, než že ztrátu způsobil jeden z jejich obchodníků a že věc vyšetřuje. „Je možné, že tato ztráta povede ke ztrátovému hospodaření celé skupiny ve třetím čtvrtletí. Žádní klienti nebyli poškozeni,“ uvedla banka v tiskovém prohlášení.

Analytici bance pro tři měsíce končící posledního září věštili zisk 1,5 miliardy dolarů. Skutečné výsledky hospodaření za třetí kvartál skupina zveřejní v říjnu. „Nyní nemáme co dodat,“ uvedl pro Bloomberg tiskový mluvčí banky.

Šéf Adoboliho John Hughes, podle informací deníku Financial Times, odstoupil. Podle britských médií pracovali Hughes a Adoboli jako ředitelé makléřského prestižního týmu Delta 1 obchodujícího s ETF deriváty.

Ředitel banky Oswald Grübel napsal v dopise zaměstnancům, že ztráta z neautorizovaných obchodů nebude mít na pozici banky, která v amerických toxických hypotékách přišlo o 50 miliard dolarů, žádný vliv. Londýnská policie potvrdila, že ve 3.30 ráno místního času zadržela v centrálním Londýně jednatřicetiletého muže s podezřením ze zpronevěry.

Akcie UBS spadly skoro o deset procent

Akcie UBS hned po zahájení obchodování na burze v Curychu spadly skoro o deset procent a dostaly se až na roční minimum 9,88 franku. Od únorových maxim v okolí dvaceti franků za kus tak cenné papíry ztrácejí 50 procent. Odhalení podvodu tak nejspíše zesílí volání investorů a některých švýcarských politiků po omezení, či úplném zrušení, investiční divize banky UBS.

Ztráta oživuje vzpomínky na škodu ve výši 4,9 miliardy eur, kterou svými nepovolenými obchody způsobil makléř Jérome Kerviel francouzské bance Société Générale. Kerviel byl před rokem odsouzen ke třem letům vězení a uhrazení celé vzniklé škody. Další makléř – Nick Leeson – zase podvody položil banku Barings.