Mario prohrává s tvrdou konkurencí. Nindendu dochází dech

Nintendo a jeho konzole

Nintendo a jeho konzole

Akcionáři Nintenda, tvůrce legendárního SuperMaria, mají za sebou po pondělním obchodování 6,4procentní propad hodnoty investic do tohoto herního obra. Mohlo být ale hůř, v jeden okamžik jejich akcie ztrácely i 18 procent . Trhy takto ostře zareagovaly poté, co firma v pátek snížila výhled celoročního provozního výsledku o 135 miliard jenů na ztrátu 35 miliard. Finanční rok 2013 Nintendu sice končí až v březnu 2014, přesto již nyní kvůli špatným prodejům bije na poplach.

Vedení firmy zkazila plány extrémně nízká poptávka po jejích hlavních produktech – herních konzolích Wii U a 3DS. Wii U přitom mělo být prodáno na devět milionu kusů, výhled prodejních čísel nyní hovoří o pouhých 2,8 milionech, prodeje novější 3DS museli Japonci korigovat z osmnácti milionů kusů na 13,5.

„Prezident společnosti Satoru Iwata by měl zvážit, zda kompletně neopustit výrobu herního hardware,“ kritizoval Nintendo pro agenturu Bloomberg Michael Pachter, analytik z Wedbush Securities.

Zákazníci na většině trhů totiž upřednostnili konkurenční novinky PlayStation 4 od Sony a Xbox One od Microsoftu. Nintendu do plachet rovněž nehraje nový trend v herním průmyslu – například Sony zpřístupňuje své herní tituly nejen na konzolích, ale také na sekundárních zařízeních jako tablety, chytré mobilní telefony či televize.

„Byznys model postavený pouze na konzolích věští akcionářům Nintenda čirou zkázu,“ uvedli pro server BBC analytici investiční společnosti Jefferies.

„Zkoumáme, jak bychom využili silný nástup chytrých zařízení. Není to ale jen o pouhém přeprogramování her jako Mario či Zelda pro mobilní telefony,“ reagoval na kritiku Iwata.

Taiju Ishikawa: V Česku vidíme potenciál pro velký růst