MasterCard prohrál boj s EU. Zákaz poplatků platí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Vydavatel platebních karet MasterCard prohrál u nejvyššího soudu boj s Evropskou unií kvůli zákazu přeshraničních poplatků při platbách kartami této značky. Soudní dvůr EU v odvolacím řízení potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že mnohostranně sjednané mezibankovní poplatky v systému MasterCard porušují hospodářskou soutěž, a EU tak má právo je zakázat. MasterCard vyjádřil nad verdiktem zklamání.

Rozhodnutím nejvyššího soudu EU končí sedmiletý boj společnosti MasterCard proti rozhodnutí antimonopolního úřadu EU. Soudci potvrdili rozhodnutí nižšího soudu EU z roku 2012, který uvedl, že příslušné poplatky nemohou být považovány za objektivně nezbytné, protože systém je schopen fungovat i bez těchto poplatků. Potvrdili tím i definitivně nález Evropské komise z roku 2007.

Mnohostranně sjednané mezibankovní poplatky byly účtovány za každou přeshraniční transakci debetní a kreditní kartou, tedy v případě, že majitel platil kartou v jiném státě. Ponechávala si je banka, která kartu vydala, a byly účtovány obchodníkům. Rozhodnutí se týká pouze poplatků z transakcí uskutečněných v Evropě.

„Soudní dvůr potvrzuje rozsudek tribunálu, a uznává tak rozhodnutí Evropské komise, které zakazuje mnohostranné mezibankovní poplatky požadované společností MasterCard,“ uvedli soudci. MasterCard oznámil, že rozhodnutí soudu je pro něj zklamáním. Nicméně na jeho podnikání by nemělo mít vliv kvůli dřívější dohodě s EU o snížení poplatků. „Dnešní negativní rozhodnutí bude mít velmi malý nebo žádný vliv na provoz MasterCard,“ prohlásil prezident MaterCard Europe Javier Pérez a dodal, že MasterCard bude i nadále dodržovat předchozí dohody s EU.

0,4 až 1,2 procenta

MasterCard se v pozdějších letech dohodl s EU, že své poplatky nezruší, ale pouze sníží. Odvolání však nestáhl. „MasterCard tuto žalobu v roce 2007 podával proto, že jsme věřili, a stále věříme, že samostatné řešení pro jednotlivé trhy jsou nejlepším způsobem, jak zajistit spravedlivé a konkurenční platební prostředí v Evropě, jednodušší pro spotřebitele a výhodnější pro obchodníky,“ dodal Pérez.

MasterCard je druhým největším vydavatelem kreditních a debetních karet na světě za společností Visa. MasterCard zavedl přeshraniční poplatky za použití karty v zahraničí v roce 1992 a jejich výši stanovil na 0,4 až 1,2 procenta z objemu transakce. EK rozhodla už v roce 2007, že MasterCard musí přeshraniční poplatky zrušit. Firma je sice ve stanovené lhůtě zrušila, tento krok ale kompenzovala zdražením některých služeb. Brusel se proto později s firmou dohodl, že společnost vrátí ceny na předchozí úroveň a bude moci poplatky dál vybírat. Výrazně je však zlevní, a to na 0,2 procenta u debetních karet a na 0,3 procenta u karet kreditních. Dohoda však neměla vliv na soudní spory.