Matka Komerční banky seškrtá stovky pracovních pozic

Societe Generale (ilustrační foto)

Societe Generale (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Mohamed Yahya via Flickr

Francouzská bankovní skupina Société Générale ve Francii zruší asi 640 pracovních pozic. Banka uvedla, že nucenému propouštění se ale chce vyhnout. Podnik zaměstnává v 62 zemích světa více než 138 tisíc lidí, v České republice je většinovým vlastníkem Komerční banky.

Plán se podle francouzské banky týká aktivit na trhu a příbuzných funkcí. Chystané kroky by jí měly do roku 2022 až 2023 pomoci snížit roční náklady o 450 milionů eur (11,9 miliardy korun).

Francouzský hospodářský list Les Echos v neděli napsal, že škrty pracovních míst se budou týkat hlavně divize investičního bankovnictví.

Banka uvedla, že pandemie způsobená šířením nového koronaviru umocňuje strukturální problémy bankovního sektoru, proto se firma snaží zvýšit efektivitu a ziskovost.

Société Générale se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku, který činil 862 milionů eur (22,9 miliardy korun). V prvním i ve druhém čtvrtletí byla ve ztrátě, kterou mimo jiné zdůvodnila nutností vytvářet rezervy na nedobytné úvěry. V Komerční bance, která patří mezi největší banky v České republice, drží Société Générale podíl 60,4 procenta.