Menší podniky mohou využít sedm miliard korun na financování inovací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

České malé a střední podniky budou moci využít téměř sedm miliard korun pro financování výzkumu, vývoje a inovací ve formě úvěrů garantovaných EU. Komerční banka a Česká spořitelna podepsaly s Evropským investičním fondem (EIF) dohody, které oběma bankám v příštích dvou letech umožní uzavírat nové úvěrové smlouvy s menšími firmami.

Na základě dohod může Komerční banka během příštích dvou let poskytnout financování inovativním podnikům v Česku za 4,15 miliardy korun a Česká spořitelna za 2,8 miliardy korun. Úvěry podpoří záruka poskytnutá EIF, krytá programem EU pro výzkum a inovace Horizont 2020. Úvěry na financování inovačních činností budou zaručeny až do 50 procent.

„Česká republika může ze své expandující výzkumné základny získat obrovský prospěch. Obě podepsané dohody o záruce InnovFin umožní inovativním malým a středním podnikům vytvářet budoucí obchodní příležitosti, které posílí českou ekonomiku,“ uvedl komisař pro výzkum, vědu a inovace Carlos Moedas.

Moedas: Česká republika může ze své expandující výzkumné základny získat obrovský prospěch

„Je to zcela jednoznačně velmi dobrá zpráva. Rozhodovací proces v bankách vůči malým a středním firmám bude vstřícnější, neboť polovinu rizika přejímá EU. To usnadní přístup k inovativně laděným projektům i firmám, které by mohly za normální situace narazit na přílišnou rigiditu a opatrnost bankovních útvarů pro řízení rizik,“ řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Velmi důležité ale podle něj bude to, jak si banky vysvětlí pojem inovativní projekt. Nejde totiž jen o produktové inovace typu nanotechnologie nebo biotechnologie, ale i o financování firem, kde se prokáže provozní inovace, kde firmy dokážou díky změnám procesního řízení generovat větší přidanou hodnotu. „Pak totiž jde o financování běžných projektů a vůbec přitom nemusíme dobývat vesmír či vytvářet nové léčebné metody,“ dodal Havlíček.

Záruka InnovFin se zaměřuje na společnosti v počáteční a rozvojové fázi existence. Nástroj spravuje EIF a nabízí jej pomocí bank a jiných finančních institucí v členských státech EU a přidružených zemích.