Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na Sberbank CZ

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí.

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Zdroj: ČTK / Meitner Zdeněk

Sberbank v Česku zavřela 25. února ve 14:00 z bezpečnostních důvodů své pobočky.
2
Fotogalerie

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. V konkurzu se rozprodává majetek dlužníka a výtěžek se rozděluje mezi jeho věřitele.

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ koncem července. Žádost o insolvenci na sebe podala sama banka. Ke konci června měla desítky tisíc věřitelů, vůči nimž evidovala závazky za 61,762 miliardy korun. Banka je v platební neschopnosti a podle červnových údajů měla závazky, které jsou více než 30 dnů po lhůtě splatnosti, za 42,3 miliardy korun.

Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala Sberbank CZ bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?

Video placeholde
• Videohub

Nominální hodnota majetku banky je přibližně 61,6 miliardy korun. Nejhodnotnějším aktivem Sberbank jsou podle zprávy insolvenční správkyně úvěrové pohledávky. Celkem je to přes 49 tisíc úvěrů v přibližné účetní hodnotě převyšující 51 miliard korun.

Ve Sberbank CZ uvízly peníze některým městům a krajům. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun, Pardubický kraj podle Mladé fronty Dnes přihlásil u banky pohledávky za více než 53 milionů korun. Svitavy měly u Sberbank CZ uloženo 72 milionů korun, Chrudim 26 milionů korun.

Sberbank CZ vlastní přes rakouskou firmu Sberbank Europe největší ruská banka Sberbank, na kterou letos Evropská unie uvalila sankce po útoku Ruska na Ukrajinu. Podle Finančního analytického úřadu (FAÚ), který spadá pod ministerstvo financí, sice ruská Sberbank českou Sberbank CZ formálně vlastní, ale neovládá ji. Majetek české banky proto nepodléhá protiruským sankcím.