Mezi podílovými fondy letos vydělávají jen ty dluhopisové

Dluhopisy vydané v době povodní (archivní foto)

Dluhopisy vydané v době povodní (archivní foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Mezi podílovými fondy letos mírně vydělávají jen ty dluhopisové, které si v průměru připsaly výnos téměř jedno procento. Konzervativní fondy investorům spíše prodělávají, fondy peněžního trhu v průměru 0,3 procenta, smíšené fondy dokonce 0,8 procenta. Nejvíce ztrácely akciové fondy, a to 2,3 procenta. Vyplývá to z údajů z databáze serveru Penízenavíc.cz k letošnímu 15. březnu.

„U dluhopisových fondů se nejvíce dařilo skupině fondů investující peníze do dluhopisů rozvíjejících se zemí. K vidění zde byly i dvouciferné výkonnosti. Vzhůru táhly tyto fondy zejména dluhopisy Brazílie,“ řekl analytik Broker Consulting Martin Novák.

Akciové fondy od začátku roku klesaly kvůli obavám ze zpomalení růstu hospodářství Číny, upozornil investiční stratég Partners Aleš Tůma. Na dno klesly v únoru, od té doby se situace zklidnila a například americký index S&P 500 je od začátku roku okolo nuly. U fondu investujícího bez měnového zajištění je podle něj vidět mírný pokles vzhledem k posílení koruny.

Akciový index S&P 500Zdroj: euroinvestor.com

Evropské akcie jsou na tom hůř, od začátku roku k dnešku zaznamenaly pokles o 6,5 procenta. U konzervativních investic letos vývoj stagnuje, index českých státních dluhopisů je jen nepatrně v minusu a krátkodobé úrokové sazby nulové, podotkl.

Novák upozornil na to, že nejvíce se dařilo akciovým fondům se zaměřením na zlato a cenné kovy. Jejich cena roste kvůli obavám o světový ekonomický růst. Konsolidací podle něj procházely akciové fondy zaměřené na akcie firem z odvětví farmacie a biotechnologie, které několik let patřily mezi nejvýkonnější skupinu akciových fondů.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni stoupl o 65 miliard na 385 miliard korun. Celkem 79 procent majetku držely fyzické osoby a 21 procent právnické osoby. Loni vydělaly hlavně akciové fondy, které si v průměru připsaly téměř tři procenta. Byly ovšem mezi nimi velké rozdíly. Konzervativní fondy byly ztrátové, dluhopisové a peněžního trhu v průměru 0,4 procenta, smíšené fondy 1,5 procenta.