Ministerstvo chce osm operačních programů

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje pro období od roku 2014 vznik osmi operačních programů na čerpání dotací z Evropské unie místo současných 17. Na dnešní konferenci Eurofondy pro podniky 2014+ to uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Jde o návrh MMR, který by do konce měsíce měla projednat vláda.

Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje vznik operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Výzkum, vývoj a vzdělání, Doprava, Životní prostředí, Zaměstnanost, Praha-pól růstu ČR, Technická pomoc a Integrovaný regionální operační program.

Prioritou pro Česko bude obecně zvýšení konkurenceschopnosti. „Bude méně priorit a to takových, které navazují na strategické cíle České republiky,“ uvedl Braun. Operační programy by měly podporovat hlavně ta odvětví, kde selhává trh. Zároveň Braun uvedl, že snahou je i usnadnit administrativu, elektronizovat agendu a zjednodušit pravidla čerpání z fondů.

EU na jaře kvůli chybám v tuzemských programech pozastavila proplácení dotací. Na konci července Evropská komise proplácení dotací z některých fondů obnovila. Kvůli nejrůznějším nesrovnalostem ale čerpání dotací nebylo obnoveno u všech 17 programů, které spravují tuzemské úřady. V červnu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský hovořil o tom, že se počet operačních programů sníží na šest.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí problém, mohou zpětné proplacení zastavit.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 779 miliard korun. Celkem úřady proplatily od roku 2007 do začátku letošního května ze státního rozpočtu 333,8 miliardy korun. Podle Brauna dostane ČR v dalším období na operační programy zhruba o 20 procent méně peněz ve srovnání se současným obdobím.