Ministerstvo chce uzákonit dřívější splacení hypoték, banky to už nabízejí

Hlavní hráči na českém trhu hypotečního financování již nabízejí hypoteční úvěry, které umožňují částečné mimořádné splátky úvěru. V řadě případů jsou ale tyto splátky zpoplatněny. V rámci připravovaného zákona o úvěru pro spotřebitele ministerstvo financí (MF) hodlá tuto možnost uzákonit. MF zároveň navrhuje, aby klienti mohli jednou ročně splatit 25 procent hypotéky bez jakékoliv sankce i mimo termín fixace. Podle analytiků však je otázkou, zda tento krok nepovede ke zdražení hypoték.

Česká bankovní asociace návrh MF analyzuje. „Obecně lze říci, že každá možnost předčasného splacení bude pro banku znamenat ztrátu a banky tedy budou muset toto riziko a náklad započítat do ceny úvěru. Je tedy otázkou, zda je takové opatření skutečně v zájmu spotřebitelů,“ uvedl náměstek ředitele asociace Jan Matoušek.

Lidé se naučili pracovat s fixací, tvrdí analytici

„Tato změna by žádný větší vliv na hypoteční trh neměla. Již dnes některé banky podobnou možnost nabízí, ale pro klienty mají možnosti částečného splacení spíše psychologický význam, než že by je skutečně využívali. Větší význam by mělo například pevné nastavení poplatku za předčasné splacení hypotéky tak, jako je tomu u spotřebitelských úvěrů,“ řekl analytik poradenské firmy Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Ani ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták si nemyslí, že návrh přinese zásadní změnu. Klienti se již naučili pracovat s fixací podle toho, jak plánují v budoucnu mimořádně úvěr splácet. U těchto klientů bude mít podle něj možnost splatit čtvrtinu jistiny mimo termín fixace nulový dopad. U klientů, kteří naopak volí delší fixaci, lze předpokládat, že prostředky na mimořádné splátky buď nemají, nebo je použijí jinde, dodal.

Možná to povede ke zdražení, tvrdí banky

Například UniCredit Bank umožňuje klientům, kteří si od dubna sjednali hypotéku s fixací úrokové sazby, bez poplatku splatit až pětinu jistiny ročně. „Rozhodně však očekáváme, že uvedený návrh bude mít dopad na zvýšené náklady na refinancování a povede k mírnému zdražení hypoték,“ uvedl mluvčí banky Petr Plocek.

Pokud si klient u Raiffeisenbank sjedná tzv. turbo sazbu, má právo po každých 12 anuitních splátkách splatit až 25 procent nesplacené jistiny zdarma. Stejně tak zdarma jsou podle mluvčího banky Tomáše Zavorala mimořádné splátky k datu změny úrokové sazby nebo splacení hypotečního kontokorentu.

Některé banky nabízejí podobnou službu už léta

Hypoteční banka mimořádnou splátku 20 procent umožňuje již několik let. Službu zpoplatňuje jedním procentem ze sjednaného rámce mimořádných splátek jistiny. „Ve variantě navržené ministerstvem financí je rovněž počítáno se spravedlivou náhradou nákladů, proto považujeme diskuzi ohledně úpravy sazeb za předčasnou,“ podotkla mluvčí banky Marie Mocková.

Komerční banka nabízí flexibilní hypotéku, s níž má klient možnost jednou ročně splatit pětinu z částky poskytnutého úvěru. „Zda by zavedení povinnosti bank umožnit klientovi předčasné splácení znamenalo navýšení úrokových sazeb nelze jednoznačně říci. V každém případě by šlo o transakci, která může navýšit na straně banky náklady na zdroje,“ poznamenal mluvčí banky Michal Teubner.

Ministerstvo financí návrh zákona o úvěru pro spotřebitele poslalo do připomínkového řízení, napsal minulý týden server Aktualne.cz. Výrazné změny podle serveru čekají lidi, kteří mají hypotéku a budou ji chtít dříve splatit. MF navrhuje i to, aby v případě předčasného splacení kvůli rozvodu, úmrtí, dlouhodobé nemoci, invaliditě nebo úmrtí dlužníka šlo ukončit celou hypotéku bez jakéhokoliv poplatku.