MMF: Španělsko čelí vážným problémům, musí reformovat

Španělsko, stávka

Španělsko, stávka Zdroj: profimedia.cz

Španělsko ohrožují vážné ekonomické problémy, které je nutné řešit prostřednictvím trvalých reforem. Jsou mezi nimi i problémy rozpočtu. Řekl to dnes na setkání s novináři mluvčí Mezinárodního měnového fondu Gerry Rice.

MMF stále hodnotí detaily nového španělského rozpočtu, jehož součástí jsou vysoké výdajové škrty. Evropská unie požaduje, aby Španělsko snížilo v letošním roce rozpočtový deficit o 3,2 procentního bodu z loňských 8,5 procenta hrubého domácího produktu.

Rozpočet navrhuje na zbytek letošního roku další úspory centrální vlády 27 miliard eur (665,3 miliardy korun). To odpovídá zhruba 2,5 procenta HDP. Španělská ekonomika se zřejmě v prvním čtvrtletí vrátila do recese. Španělsko má také nejvyšší míru nezaměstnanosti ze zemí Evropské unie. Bez práce je více než pětina ekonomicky aktivního obyvatelstva.

„Je zřejmé, že problémy, kterým Španělsko čelí, jsou vážné (a) nálada na trhu zůstává nestabilní,“ citovala Riceho agentura Reuters. Podle něj však země přijala rozsáhlá politická opatření, která MMF podpořil. „Budeme poukazovat na potřebu zajistit soulad s novým cílem, nejen na centrální úrovni, ale také na úrovni regionálních vlád,“ dodal k rozpočtu.

Španělský ministr financí tento týden uvedl, že španělský státní dluh se letos těsně přiblíží 80 procentům ročního výkonu ekonomiky, a dosáhne tak nejvyšší úrovně od roku 1990. Vedle rozpočtového deficitu jej zvýší ekonomická recese a růst nákladů vlády na dluhovou službu.