MMF varuje před rozdíly v příjmech, navrhuje větší zdanění bohatých

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval před negativními dopady, které mají na ekonomiku rostoucí rozdíly v osobních příjmech. Doporučil různé možnosti řešení, včetně většího zdanění bohatých. Zpráva fondu tak dává větší váhu názorům, podle nichž velké majetkové rozdíly mohou zpomalovat hospodářský růst.

„Pokud je přerozdělování bohatství špatně nastavené nebo přehnané, může způsobovat deformace. Některé přerozdělovací rozpočtové postupy ale mohou skutečně zvýšit efektivitu a podpořit hospodářský růst,“ upozornil první náměstek výkonné ředitelky MMF David Lipton.

MMF: Nepoměr v příjmech vede ke kratšímu hospodářskému růstu

Měnový fond už v únoru v jednom ze svých materiálů dospěl k závěru, že v zemích s velkou nerovnováhou v příjmech existuje větší pravděpodobnost, že budou zažívat kratší období hospodářského růstu. Upozornil také, že snahy o přerozdělení příjmů nemusejí nutně narušovat hospodářský růst. To je v rozporu s obecným názorem, že vyšší zdanění bohatých a vyšší sociální výdaje představují brzdu ekonomiky, upozorňuje agentura AP.

Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová minulý měsíc uvedla, že nerovnost v příjmech může mít „zhoubné“ následky. Ke snížení rozdílů v příjmech může podle ní přispět pečlivě navržená daňová a výdajová politika.