Morgan Stanley má nižší čtvrtletní ztrátu, než se čekalo

Morgan Stanley

Morgan Stanley

Americká investiční banka Morgan Stanley hospodařila ve druhém čtvrtletí se ztrátou asi 558 milionů dolarů (zhruba 9,6 miliardy korun), což je mnohem lepší výsledek, než se čekalo. Banka mimořádně zaúčtovala více než 1,7 miliardy dolarů v souvislosti s přeměnou prioritních akcií na kmenové. Celkové výnosy ale vzrostly o 17 procent na 9,28 miliardy dolarů (asi 160 miliard korun).

Ztráta na akcii byla 38 centů, zatímco analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru počítali se ztrátou 62 centů na akcii. Mimořádné náklady, které banka ve čtvrtletí zaúčtovala, odpovídají částce 1,02 dolarů na akcii. „To jsou opravdu solidní výsledky. Ve finančního sektoru je teď vzhledem k nepříznivému makroekonomickému vývoji znát dost silná negativita,“ poznamenal analytik makléřské společnosti ING Investment Management Brian Murray. „Čísla od Morgan Stanley určitě pomohou, bude to tak ale i s akciemi dalších finančních titulů? Doufejme, že ano,“ dodal.

Banka přeměnila prioritní akcie v objemu 7,8 miliardy dolarů, což byla investice japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group. Tím se zároveň naředil akciový kapitál banky. O rok dříve měla bank zisk na akcii 1,09 dolaru. Výnosy byly zhruba 15 procent nad odhady analytiků.