Morgan Stanley prodělala peníze svých klientů

Morgan Stanley, banky

Morgan Stanley, banky

Investiční bankéři v Morgan Stanley se minulý týden, když uvedli na burzu akcie vývojářské společnosti online her Zynga, plácali po zádech. Možná by ale měli se sebeuspokojivým potleskem chvíli počkat. Morgan Stanley měla hlavní úlohu při primární úpisu akcií společnosti Zynga, za což inkasovala více než 10 milionů dolarů. Celkem Zynga na poplatcích za úpis akcií zaplatila 32,5 milionu dolarů. Peníze si rozdělily další velké ryby z Wall Street. Goldman Sachs vydělala asi 8,7 milionu dolarů.

Morgan Stanley si však na akciích Zyngy uřízl ztrátu ještě předtím než se vůbec začaly veřejně obchodovat. Investiční management Morgan Stanley použil svých jedenáct podílových fondů k nákupu akcií Zyngy na takzvaném privátním trhu letos v únoru.

Podílové fondy investovaly 75 milionů dolarů do nákupu akcií při ceně 14 dolarů za kus. Problémem je, že akcie při veřejné nabídce upsaly po deseti dolarech za kus. Včera se akcie Zyngy obchodovaly dokonce v okolí devíti dolarů za kus. To znamená, že podílové fondy a jejich klienti, kterými jsou většinou drobní střadatelé a investoři z řad méně příjmových skupin, prodělali 25 milionů dolarů – celou třetinu investice.

Mezitím Morgan Stanley inkasovala dvakrát. Prvně za poplatky při únorové privátní nabídce akcií, za předpokladu, že tam nějaké poplatky byly, a podruhé již zmíněných deset milionů dolarů za poplatky z veřejné nabídky akcií.

„Obvykle pokud kupujete akcie společnosti před jejím vstupem na burzu, je to sázka na jistotu pouhé měsíce před IPO, při kterém se akcie prodají širšímu investorskému okruhu za podstatně více a vy můžete ihned vydělat. To však nebyl tento případ,“ vysvětluje Steven Kaplan, profesor na chicagské univerzitě. Někteří pozorovatelé se také domnívají, že by mělo být zakázáno bankám investovat do firem, kterým chtějí radit při vstupu na burzu.