„Mračna na obzoru.“ MMF vyzval státy ke spolupráci a přípravám na rizika

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová Zdroj: Profimedia.cz

Lídři světových ekonomik v Indonésii zakončili každoroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) výzvou, aby se státy připravily na potenciální dopady obchodních sporů a jiná rizika. Prezident německé centrální banky Jens Weidmann uvedl, že pravděpodobnost stupňování obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou se snižuje.

Výroční zasedání na indonéském ostrově Bali tento týden zastínil podle agentury AP bouřlivý vývoj na světových trzích a ohrožení ekonomického růstu plynoucí z třenic mezi USA a Čínou ohledně politiky Pekingu na podporu čínských technologických výrobců. Americký ministr financí Steven Mnuchin zde zopakoval obavy z oslabováni čínského jüanu vůči dolaru. Washington za tímto jevem vidí snahu zvýhodnit čínský export a vyvážit americká cla.

MMF dnes zároveň oznámil, že jeho členové se zavázali upustit od „soutěživých“ měnových devalvací a posílit dialog ohledně obchodu. „Uznáváme, že volné, spravedlivé a oboustranně přínosné obchodování zboží a služeb a investice jsou klíčovými motory růstu a tvorby pracovních míst,“ uvedl v prohlášení řídící výbor MMF.

Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMCF) dále vyzval státy, aby udržovaly své dluhy pod kontrolou a zajistily udržitelný ekonomický růst „pro dobro všech“. Šéfka MMF Christine Lagardeová konstatovala, že ačkoli je globální růst stále silný, jeho míra se ustálila. Vzhledem k úrovni zadlužení po celém světě MMF podle Lagardeové vydal silné doporučení ohledně obchodu: „snižujte napětí a, prosím, komunikujte“.

Lagardeová upozornila na „mračna na obzoru“ a uvedla, že státy by měly zajistit únosnou míru zadlužení. „Plujte spolu a budeme silnější. Zaměřte se na svá opatření. Nenechte se unášet. Spolupracujme, jak to jen jde, protože spolu na tom budeme lépe,“ citovala ji AP.

Podle prezidenta německé centrální banky Weidmanna klesá pravděpodobnost, že spory mezi dvěma nejsilnějšími ekonomikami světa, USA a Čínou, se budou vyostřovat. Weidmann hovořil o "změně nálady" a další eskalaci obchodní války již nevidí jako pravděpodobnou. "Odnes jsem si dojem, že obě strany nemají o další stupňování zájem," citovala jej agentura Reuters.

Guvernér čínské centrální banky I Kang prohlásil, že protekcionismus a obchodní spory představují pro světovou ekonomiku významná rizika. Podle amerického ministra Mnuchina stále nepadlo rozhodnutí o tom, zda se americký prezident Donald Trump během summitu skupiny G20 na přelomu listopadu a prosince setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.