Na český trh vstupuje nová banka - polská PKO

Centrála PKO Bank Polski ve Varšavě

Centrála PKO Bank Polski ve Varšavě Zdroj: CC BY SA 3.0: Adrian Sklodowski via Wikimedia Commons

Banka PKO
2
Fotogalerie

Největší polská banka PKO BP v samém závěru loňského roku získala povolení od České národní banky, takže má otevřenou cestu na tuzemský trh. Finační dům s třetinovým vlastnickým podílem varšavské vlády hodlá podpořit vstup polského byznysu do Česka, a to primárně firem z řad svých klíčových zákazníků

Obchody naostro spustí v průběhu jara. „Stále se ještě nacházíme v procesu zakládání českých operací. Pro klienty otevře pobočka zhruba na počátku druhého čtvrtletí, služby nabídneme výhradně korporátním zákazníkům,“ uvedl šéf PKO BP pro aktivity v Česku.

V první fázi hodlá banka nabídnout služby typu běžných účtů, internetového bankovnictví, platebního styku či financování zahraničního obchodu a zajištění kurzových rizik. Banka považuje Česko za jeden z nejdů- ležitějších trhů pro její korporátní klienty.

„Proto sem vstupujeme hned po Německu,“ vysvětlil Kasprzewski. PKO v prosinci 2015 otevřela pobočku ve Frankfurtu, česká pobočka má být její obdobou. „Tuzemský trh už je velmi konkurenční a saturovaný, nicméně PKO má šanci se alespoň částečně prosadit. Logická strategie by byla zaměřit se primárně na financování polských firem, jež působí na českém trhu.Tam má PKO určitou konkurenční výhodu,“ soudí analytik Patria Finance Václav Kmínek.

Česko patří mezi nejvýznamnější polské obchodní partnery. Z hlediska objemu obchodu mu patří páté místo, za Německem, Ruskem, Čínou a Itálií. Celkový majetek PKO BP činil koncem roku 2015 v přepočtu kolem 1,7 bilionu korun, od listopadu 2004 se rovněž akcie banky obchodují na varšavské burze. Čistý zisk banky za rok 2015 klesl o pětinu na šestnáct miliard korun.