Nadnárodní fond nalil půl miliardy do české makléřské sítě FinGO

Finanční síť FinGO je součástí investiční skupiny InTeFi Capital podnikatele Lukáše Nováka.

Finanční síť FinGO je součástí investiční skupiny InTeFi Capital podnikatele Lukáše Nováka. Zdroj: InTeFi

Finanční síť makléřů FinGO byznysmena Lukáše Nováka získala bezmála půlmiliardovou kapitálovou injekci. Přibližně devatenáct milionů eur, kolem 485 milionů korun, jí poslal polsko-americký investiční fond Enterprise Investors, který tak získal zhruba 41procentní podíl. FinGO peníze využije na další rozvoj digitálních služeb pro poradce i klienty a na posílení obchodní sítě v Česku a na Slovensku. 

Fond EI se stane strategickým investorem, což znamená, že kromě peněz poputuje do společnosti FinGO i know-how, které fond nasbíral dřívějšími investicemi do maďarské sítě Netrisk.hu a do společnosti Unilink, lídra na polském trhu. 

„Rozhodli jsme se investovat do FinGO kvůli jeho unikátnímu byznys modelu a z toho plynoucímu růstovému potenciálu,“ uvedl Martin Chocholáček, viceprezident EI.

FinGO se podle něj od konkurence liší tím, že jako jediné propojuje vyspělý systém online prodeje s vlastní sítí finančních poradců. „Právě tento model je v západní Evropě výrazně úspěšnější než tradiční způsob finančního zprostředkování,“ doplnil Chocholáček.

Společnost FinGO na český trh vstoupila letos v říjnu s tím, že do konce roku chce mít čtyři stovky makléřů a dosáhnout obratu kolem 300 milionů korun ročně. 

Střednědobé plány pro česko-slovenský trh jsou mnohem ambicióznější. „Během tří let plánujeme investovat do rozvoje FinGO více než 750 milionů korun, což nám umožní dosáhnout obratu přes 2,5 miliardy korun za Českou republiku a Slovensko,“ vypočítává Lukáš Novák, šéf a zakladatel společnosti  FinGO, která na Slovensku patří do pětky největších poskytovatelů makléřských služeb.

Strategií firmy je podle Nováka propojování digitálního a fyzického světa. „Nabízíme služby online a současně máme síť makléřů. Zvládáme tedy konkurovat jak internetovým hráčům typu ePojištění.cz, tak tradičním poradcům, jako jsou Partners,“ říká Novák.

EI patří k největším společnostem spravujícím investiční fondy ve střední a východní Evropě. V minulosti držel třeba 37procentní podíl v Kofole, podobný podíl vlastnil také v antivirové firmě AVG. Oba  akciové tituly ale postupně rozprodal. Doposud investoval přes 2,1 miliardy eur. 

FinGO.sk loni rostlo o čtyřicet procent a dosáhlo obratu 13,8 milionu eur. Firma tam postupně proniká na nová působiště, začíná radit například v oblasti realit či hypoték. 

FinGO je součástí investiční skupiny InTeFi Capital podnikatele Lukáše Nováka. Do jejího portfolia patří společnosti zejména z oblastí informačních technologií, financí a developmentu. Menšinový podíl vlastní i v předním českém  nakladatelství Euromedia Group, pod které spadá i knihkupectví Luxor.