Nasdaq chystá obří akvizici. Převezme firmu na odhalování finančních podvodů Verafin

Nasdaq převezme firmu na odhalování finančních podvodů Verafin

Nasdaq převezme firmu na odhalování finančních podvodů Verafin Zdroj: ČTK

Nasdaq převezme firmu na odhalování finančních podvodů Verafin
Nasdaq převezme firmu na odhalování finančních podvodů Verafin
3
Fotogalerie

Americký provozovatel finančních a technologických služeb Nasdaq koupí za 2,75 miliardy dolarů (61,3 miliardy korun) kanadskou firmu zaměřenou na odhalování finančních podvodů Verafin. Vznikne tak globální lídr s technologiemi pro boj s finanční kriminalitou. Pro Nasdaq je to největší akvizice od roku 2008, kdy koupil burzovní firmu OMX, uvedla agentura Reuters.

Společnost Verafin byla založena v roce 2003. Více než dvěma tisícům finančních institucí v Severní Americe poskytuje cloudovou platformu, která pomáhá odhalovat, vyšetřovat a hlásit praní špinavých peněz a finanční podvody. Dohoda posílí stávající regulační technologii Nasdaqu a jeho řešení v oblasti finanční kriminality.

Nasdaq je známý hlavně jako provozovatel burz ve Spojených státech i v zahraničí, poskytuje ale i technologie pro obchodování na trhu bankám a dalším finančním institucím. Má také silné postavení na trhu se softwarem pro dohled nad obchodováním a v sektoru obchodních technologií. Na trh se softwarem proti praní špinavých peněz Nasdaq vstoupil v září, kdy spustil technologii umělé inteligence, která má pomoci komerčním bankám automatizovat vyšetřování.

Nasdaq očekává, že transakci dokončí v prvním čtvrtletí příštího roku. Akvizice přichází v době, kdy se banky a další finanční společnosti snaží automatizovat více svých nákladných a složitých administrativních a dalších procesů, které nezahrnují styk se zákazníky, aby snížily náklady a zvýšily výkonnost. To zahrnuje i kontrolu dodržování předpisů a funkci dohledu, kde výrazně rostou náklady kvůli přísnějším regulačním opatřením v posledním desetiletí.

Organizace spojených národů uvádí, že finančním systémem ročně protékají v rámci praní špinavých peněz až dva biliony USD (skoro 45 bilionů korun), což představuje asi pět procent hrubého domácího produktu (HDP) celého světa. Zločinci také stále nalézají sofistikované metody pro přesun peněz, aniž by se je podařilo odhalit.

Akvizice je další snahou Nasdaqu nespoléhat pouze na výnosy z poplatků za obchodování, které klesají. Zaměřit se proto chce i na další oblasti, jako jsou technologie a data. Výnosy Nasdaqu z technologií pro organizování trhů a z investičního zpravodajství od roku 2016 stouply o 54 procent a výnosy mimo obchodní aktivity nyní představují 73 procent celkových výnosů skupiny.