Nebankovní firmy loni na úvěrech poskytly 150 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v roce 2015 poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 144,9 miliardy korun, což je o více než sedm procent více než předloni. Vyplývá to z dat ČLFA. O pětinu stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o 16 procent kleslo financování spotřebitelskými úvěry či leasingem, o šest procent se snížilo financování factoringem.

„Výrazně vzrostlo financování firemních investic. Jde o velice příznivou zprávu, protože těmito prostředky zejména malé a střední podniky financují své podnikatelské záměry. To se pak pozitivně odráží ve výkonu celé ekonomiky,“ komentoval výsledky předseda představenstva ČLFA Libor Bosák.

Z celkových 144,9 miliardy korun bylo 113,9 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 30,95 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA loni uzavřely 856.000 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci roku spravovaly 1,935.755 aktivních smluv.

Loni pokračoval trend z roku 2014, kdy silně narostl objem leasingových kontraktů, který v době recese naopak výrazně klesal. Hodnota leasingu movitých investic členů asociace roce 2015 meziročně stoupla o 16,7 procenta. Ještě dynamičtěji loni rostly podnikatelské úvěry. Členové ČLFA jejich prostřednictvím poskytli 50,1 miliardy korun, což značí meziroční růst o čtvrtinu.

Výrazně vzrostlo financování firemních investic. Jde o velice příznivou zprávu, protože těmito prostředky zejména malé a střední podniky financují své podnikatelské záměry

Pokles spotřebitelského financování ovlivnilo to, že od loňského druhého čtvrtletí jsou výsledky společnosti Cetelem, která působí jako pobočka zahraniční banky, vykazovány ve statistikách bank. Při zohlednění absence jejích výsledků by v kategorii financování domácností meziročně vzrostl objem spotřebitelských úvěrů o 10,8 procenta.

Výsledky factoringového trhu negativně ovlivnilo ukončení spolupráce jednoho korporátního klienta s dvěma členskými společnostmi. Horší meziroční výsledky zaznamenal i leasing nemovitostí, který neudržel růst z roku 2014. Loni objem leasingu nemovitostí, který se dlouhodobě potýká se specifickými nepříznivými daňovými podmínkami, poklesl o desetinu na 2,9 miliardy korun.

Nejvíce kontraktů uzavřeli členové asociace jako každoročně na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 74,84 miliardy korun, z toho 34,92 miliardy korun bylo určeno na pořízení 94.600 nových osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA tak bylo financováno 41 procent nových osobních aut prvně registrovaných v ČR.