Nejnižší fixní sazby hypoték klesly pod tři procenta

hypotéka

hypotéka Zdroj: profimedia.cz

Nejnižší sazby standardních hypoték s fixní sazbou klesly u některých bank pod tři procenta. Tyto úvěry nejsou na celou hodnotu stavby, doba jejich fixace je na tří až pět let. Podmínkou bývá nutnost mít u banky účet a životní pojistku. Plovoucí sazby jsou ještě nižší, dají se získat již kolem 2,5 procenta. Vyplývá to z ankety mezi největšími bankami poskytujícími hypoteční úvěry.

Nejnižší možná sazba standardní hypotéky u Raiffeisenbank je 2,89 procenta. „Podmínkou pro získání této sazby je aktivní využívání běžného účtu v Raiffeisenbank a uzavření životního pojištění. Nejnižší sazby nabízíme pro tříletou a pětiletou fixaci,“ řekl mluvčí banky Tomáš Kofroň. Průměrná úroková sazba činila v září před snížením sazeb 3,44 procenta.

Komerční banka úrokové sazby snížila na historické minimum 24. září. Nejnižší sazba činí 2,99 procenta u sazeb s fixací na tři roky. „O poskytnutí úvěru rozhodujeme vždy individuálně. Roli hraje celá řada faktorů jako například historie klienta v bance,“ uvedla mluvčí KB Monika Klucová.

Česká spořitelna nabízí nejnižší pevnou úrokovou sazbu od 3,04 procenta v případě fixace na pět let a hypotéky do 70 procent hodnoty nemovitosti. Nejvyšší pevnou sazbu poskytuje u fixace na deset let, a to od 4,24 procenta. Vedle pevných úrokových sazeb si klienti též mohou sjednat hypotéku s plovoucí úrokovou sazbou, která se pohybuje od 2,49 procenta, podotkl Petr Podzimek z tiskového oddělení spořitelny.

Také u GE Money Bank je nejnižší sazbu 2,49 procenta možné získat pro variabilní hypotéku při jednoleté fixaci. Nejnižší sazbu pro hypotéku s pevnou sazbou stanovila na 3,39 procenta. Ta platí pro hypotéku s tříletým fixem na částku převyšující milion korun a účtem Genius Gold.

Nejnižší úroková sazba u Hypoteční banky činí 3,09 procenta. Tu získají klienti, kteří mají zájem o hypoteční úvěr se zástavní hodnotou do 70 procent hodnoty nemovitosti a pětiletou fixací.

Úrokové sazby hypoték zřejmě ještě dna nedosáhly

Při financování hraje roli výše zástavní hodnoty. Čím více má klient vlastních peněz, tím nižší je úroková sazba. Obecně platí, že z pohledu splácení úvěrů jsou klienti, kteří mají již něco naspořeno, disciplinovanější a tím, že investují své vlastní prostředky, si banka může dovolit odměnit je nižší sazbou.

Průměrná úroková sazba hypoték v září klesla na 3,46 procenta, a je tak nejnižší od doby sledování tohoto ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku 2003. Úrokové sazby hypotečních úvěrů podle odborníků ještě dna nedosáhly. Důvodem je zejména to, že Česká národní banka snížila úrokové sazby k nule.