Nejstarší švýcarská banka končí, kvůli pokutě v USA

Sídlo banky Wegelin v St. Gallenu

Sídlo banky Wegelin v St. Gallenu Zdroj: Wegelin, Wikimedia Commons

Nejstarší švýcarská banka Wegelin musí podle verdiktu amerických úřadů zaplatit 74 milionů dolarů za to, že pomáhala americkým občanům v krácení daní. Banka následně oznámila, že ukončí svou činnost.

Díky tomu, že banka přistoupila na zaplacení pokuty a odškodnění, bude další vyšetřování zastaveno. Ke krácení daní mělo docházet v letech 2002 až 2010, podle žalobců skrývali bankéři skutečnou identitu majitelů účtů pod krycími jmény jako například „Elvis“. Wegelin také údajně převzala některé klienty konkurenční UBS, poté co se tato nadnárodní banka v roce 2009 ocitla pod drobnohledem amerických úřadů.

Banka, jejíž historie se začala psát v roce 1741, už v lednu 2012 prodala většinu svých aktiv skupině Raiffeisen. Americké klienty si ale ponechala. „Jakmile bude věc konečně uzavřena, Wegelin jako banka ukončí svou činnost,“ uvedla banka v prohlášení.

Vyšetřování amerických úřadů kvůli napomáhání při krácení daní čelí i další švýcarské banky včetně Julius Baer a Credit Suisse. UBS v roce 2009 musela zaplatit 780 milionů dolarů, aby již běžící vyšetřování zastavila.