Největší polskou pojišťovnu ovládne Talanx International

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Belgická skupina finančních skupina KBC uzavřela dohodu o prodeji polské pojišťovny Warta za 770 milionů eur německé společnosti Talanx International.

Warta, druhá největší pojišťovna v Polsku přejde pod křídla třetí největší pojišťovací skupiny v Německu a jedenácté největší v rámci celé Evropy. Média přitom dříve spekulovala, že by se kupcem polské pojišťovací divize KBC mohla stát rakouská pojišťovací skupina VIG.

Polská pojišťovna Warta k sobě v uplynulých měsících přitahovala zájem potenciálních kupců díky silné pozici na polském trhu neživotního i životního pojištění. Uzavření transakce se očekává v druhé polovině letošního roku. KBC si od akvizice slibuje navýšení kapitálové pozice a její akcie reagují silným růstem.

KBC během finanční krize dostala státní pomoc ve výši sedmi miliard eur. Svůj souhlas k tomu ale musela dát Evropská komise, která pomoc pro KBC podmínila její restrukturalizací a omezením aktivit. KBC se proto rozhodla prodat polský finanční ústav Kredyt Bank a pojišťovnu Warta.

„Tato zpráva může být mírně negativní pro akcie společnosti VIG, o níž se mluvilo jako o možném lídrovy nabídkového boje o Wartu,“ komentoval zprávu Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance. Do pojišťovacího portfolia VIG by se hodily především segmenty neživotního pojištění a pojištění nemovitostí Warty, což byl důvod zájmu společnosti. „VIG usiloval o získání Warty, aby tak překonal pětinový podíl na pojišťovacím trhu v Polsku,“ dodal Sýkora.

Rakouská pojišťovací skupina VIG minulý týden uvedla, že zamýšlí koupit pojišťovny v Polsku a Maďarsku s tím, že na koupi jedné polské pojišťovny již dokonce podala nabídku. Rakouská pojišťovací skupina, do níž patří i česká Kooperativa, již dříve uvedla, že má na akvizice vyčleněných 1,5 miliardy eur.