Největší soukromá tiskárna peněz se chystá na drachmu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: agni.gr

Pokud Řecko opustí eurozónu, je mu britská tiskárna peněz De La Rue připravena poskytnut své služby. Největší soukromá společnost svého druhu na světě si v předstihu přichystala obchodní plán na tisk drachmy, tvrdí zdroje agentury Reuters.

Odchod z evropské měnové unie si vyžádá okamžitou výrobu velkého množství nových bankovek a státní tiskárny cenin nedovedou dostatečně rychle navýšit svou produkci, očekává De La Rue. Athény se prý proto obrátí na několik globálních firem, které zemi pomohou překlenout dočasný nedostatek kapacit. Stejného názoru jsou zjevně i investoři. Za poslední měsíc totiž akcie De La Rue posílily o 11 procent.

„Pokud se Řecko rozhodne opustit eurozónu, tak to rozhodně nebude práce na jednu noc. Částečně kvůli dalekosáhlým následkům takového kroku, částečně kvůli obrovskému množství bankovek, které bude při změně měny třeba vyrobit,“ řekl pro Reuters analytik společnosti Panmure Paul Jones. I podle něj pravděpodobně státní tikány část této zakázky přepustí soukromým dodavatelům.

Informace o De La Rue přišla poté, co dnes evropský komisař pro obchod Karl De Gucht oznámil, že na scénáři odchodu Řecka z eurozóny už pracují i Evropská komise a Evropská centrální banka.

De La Rue v současnosti tiskne bankovky 150 různých národních měn. Řeckou drachmu tiskárna vyráběla naposledy před více než dvaceti lety.

O setrvání Řecka v eurozóně pravděpodobně rozhodnou už 17. června nové parlamentní volby. Strany, které členství země v měnové unii podporují, po posledních volbách nedokázaly sestavit nový kabinet a podle dosavadních průzkumů veřejného mínění se jim to nepodaří ani po novém hlasování.