Německá centrální banka má nečekaný přebytek, půjde na uprchlíky

Německá centrální banka vykázala za loňský rok zisk 3,2 miliardy eur (81 miliard korun). Zvýšil se tak z téměř tří miliard eur v předchozím roce, a to navzdory mimořádně nízkým úrokovým sazbám. Očekávalo se přitom, že zisk za loňský rok se sníží. Deutsche Bundesbank, jak se německá centrální banka oficiálně jmenuje, své zisky odevzdává spolkové vládě.

Ministr financí Wolfgang Schäuble ve spolkovém rozpočtu počítal s příjmem od centrální banky ve výši 2,5 miliardy eur. Částka 700 milionů eur, o kterou zisk tento předpoklad překročil, bude přesunuta do rezerv určených k financování nákladů spojených s uprchlickou krizí, informovala agentura DPA.

Šéf centrální banky Jens Weidmann dnes opět varoval před riziky, která podle něj přináší mimořádně uvolněná měnová politika Evropské centrální banky (ECB). Ta se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci rekordně nízkými úrokovými sazbami i rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů.

Vyhlídky zůstávají příznivé

ECB bude začátkem března jednat o tom, zda má uvolňování měnové politiky rozšířit. Banku znepokojují turbulence na finančních trzích i zhoršující se vyhlídky Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik. Podle Weidmanna však není další uvolňování měnové politiky v eurozóně potřeba, protože vyhlídky evropské ekonomiky zůstávají příznivé.

„Postupné hospodářské oživení v eurozóně bude pravděpodobně pokračovat ve zbytku letošního roku i v roce 2017,“ předpověděl dnes Weidmann. Nevyloučil sice přechodný návrat deflace, ale upozornil, že ceny tlačí dolů především levná ropa, která má zároveň pozitivní vliv na hospodářský růst. „Není žádný důvod malovat věci černě,“ dodal.