Německé banky jsou pod tlakem, výrazně navyšují svým zákazníkům poplatky

Eurobankovky

Eurobankovky Zdroj: Pixabay.com

U většiny německých bank se výrazně zvyšují poplatky za vedení účtu, kreditní karty i bankovní převody. Důvodem jsou nízké úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB), které znamenají výraznou zátěž pro německé banky. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu společnosti FMH.

Michael Kemmer, generální ředitel Svazu německých bank, se domnívá, že soukromí zákazníci musí brzy začít šetřit. „Nedovedu si představit tak nevýhodné úrokové sazby v dlouhodobém měřítku. Konkurence je příliš silná,“ uvedl pro Handelsblatt. Také vyšší poplatky pro lidi, kteří se rozhodnou spořit, nemůže Kemmer vyloučit.

Podle průzkumu finančního poradenství FMH některé banky zvýší poplatky. FMH pravidelně srovnává téměř osmdesát typů účtů u více jak šedesáti bank a za posledních dvanáct měsíců se poplatky výrazně změnily.

Do konce července zvýšilo už šest bank poplatky spojené se správou účtu. Podle poradců požaduje více například nebo spořitelny v Lipsku a Wuppertalu. Navyšování poplatků za správu účtu ale bude spíše výjimkou. „Vidíme některé významné změny,“ říká Frank-Chistian Pauli, finanční expert Centrální federální asociace.

Podle FMH se budou poplatky častěji zvyšovat za jednotlivé bankovní služby. Devatenáct bank zvýší poplatky za kreditní karty, sedm institucí bude požadovat více peněz za převody peněz a zvýší se i poplatky za debetní karty. Pět bank zavede poplatky za výběry z bankomatů.

Pauli kritizuje banky také kvůli složitým modelům odměňování. Podle něj některé banky vyráží na trh s nízkými dispozičními poplatky, ale je to na úkor vyšší ceny za vedení účtu. „Pro spotřebitele je stále obtížné prohlédnout nevýhodnost nabídek, které se na první pohled jeví jako výhodné,“ dodává.