Do záporného pásma poprvé sestoupily i britské dluhopisy

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Výnosy některých britských státních dluhopisů dnes vůbec poprvé sestoupily do záporného pásma. Trh reagoval zvýšenými nákupy britských obligací na to, že centrální bance se v úterý nepodařilo na trhu koupit státní dluhopisy v plánovaném objemu. Dnešní pokles výnosů do záporného pásma je jedním z nejvýznamnějších takových posunů za zhruba 300 let, co tyto cenné papíry existují.

Výnos „giltu“ s ročním kuponem 4,75 procenta a splatností v březnu 2020 klesl dopoledne na -0,012 procenta a do záporných čísel sestoupily i výnosy dvou dalších dluhopisových emisí. Podle fondu M&G se to stalo poprvé v historii obchodování s britskými vládními dluhopisy.

Výnosy dluhopisů bezpečných zemí v čele s Německem v poslední době výrazně klesají a jejich pokles se zrychlil po červnovém hlasování Britů o odchodu z Evropské unie.

Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, v úterý poprvé nenašla na trhu dostatek prodejců vládních dluhopisů, jejichž nákupy podporuje britskou ekonomiku od krize v roce 2009. Ke splnění cílového objemu 1,17 miliardy liber jí chybělo 52 milionů liber. To vedlo k růstu cen a obratem k poklesu výnosů. Někteří investoři dokonce požadovali, aby centrální banka zaplatila vyšší ceny, než jsou aktuálně na trhu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečtěte si:

Centrální banka minulý týden snížila svůj základní úrok a oznámila, že v příštích šesti měsících napumpuje do ekonomiky dalších 60 miliard liber prostřednictvím nákupu státních dluhopisů, aby zmírnila negativní dopady takzvaného brexitu, tedy rozhodnutí Británie odejít z EU. Dnes centrální banka sdělila, že zatím se o nahrazení výpadku v programu nákupů dluhopisů pokoušet nebude a odloží to o tři až šest měsíců. To přispělo k dalšímu poklesu výnosů.

Podle Séamuse Mac Góráina ze společnosti JP Morgan Asset Management by pro centrální banku mohlo být „trochu obtížnější“ tento typ dluhopisů v budoucnu nakupovat. Analytici společnosti Citigroup ale uvedli, že zpomalování britské ekonomiky by s sebou mohlo nést pro britskou vládu neplánovanou větší potřebu půjčovat si na trzích. To by znamenalo větší nabídku dluhopisů pro investory, kteří by je potenciálně mohli prodat dál centrální bance.

Možnost dalšího poklesu výnosů je omezená i vzhledem k tomu, že centrální banka vyloučila, že posune hlavní zápůjční sazby do záporu. Na trhu teď převládá názor, že centrální banka hlavní sazbu v listopadu sníží na nové rekordní minimum 0,1 procenta z nynějších 0,25 procenta.