Německé regionální spořitelny plánují fúzi. Vznikla by třetí největší banka v zemi

Nová megaspořitelna by mohla sídlit ve Frankfurtu nad Mohanem

Nová megaspořitelna by mohla sídlit ve Frankfurtu nad Mohanem Zdroj: profimedia.cz

Skupina německých zemských bank plánuje sloučení do jednoho mohutného finančního domu, aby obstály v konkurenci, píší německá média. Plány na spojení tradičních německých spořitelen nejsou na stole poprvé. Před 30 lety již bylo spojení deseti finančních domů na spadnutí, na poslední chvíli mu ale zabránily spolkové země. To se ostatně může stát i nyní.

O spojení usilují zastřešující banky lokálních spořitelen – hesensko-durynská Helaba, bádensko-württemberská LBBW a dolnosaská Nord LB, ke kterým by se měl přidat nemovitostní investiční fond Deka a specializovaná realitní banka Berlin Hyp, píše deník Handelsblatt. Frankfurter Allgemeine Zeitung dodává, že nad účastí posledních dvou jmenovaných finančních domů na fúzi ještě visí otazník.

Sloučením těchto institucí by vznikl třetí největší finanční dům Německa, který by se zařadil hned za Deutsche Bank a DZ Bank. Bilanční suma spojené banky by dosáhla přibližně 700 miliard eur (18 bilionů korun), tato částka by ale během několika let měla klesnout k 500 miliardám eur.

Jednání iniciovala Nord LB, která měla propadnout v posledním bankovním zátěžovém testu a nyní akutně potřebuje navýšit kapitál. „Úvahy jsou teprve ve své počáteční fázi. Nedospěli jsme ani k předběžnému rozhodnutí, ani nemohu za současné situace předpovědět výsledek jednání,“ řekl pro Handelsblatt mluvčí Německého svazu spořitelen a žirových bank (DSGV).

V první fázi má podle německých médií Helaba vstoupit do Nord LB, na navýšení kapitálu churavé banky by se měly podílet i malé lokální spořitelny a spolková země Dolní Sasko. Nakonec by se Nord LB a Helaba měly zcela spojit. Zbylé finanční domy by se k fúzi měly připojit později.

Jak upozornil deník Die Welt, plán může stejně jako v minulosti narazit u spolkových zemí. Nová banka by měla stejně jako Helaba a Deka mít sídlo ve Frankfurtu. To se pravděpodobně nebude zamlouvat Bádensku-Württembersku, v jehož metropoli Stuttgartu sídlí druhý největší potenciální účastník transakce LBBW.

Prezident DSGV Helmut Schleweis v únorovém rozhovoru pro Handelsblatt uvedl, že uvitř svazu roste tlak na optimalizaci. „Je mi jasné, že struktury našeho svazu nejsou příliš konkurenceschopné, na tom musíme pracovat,“ řekl. Jako předloha mu může podle odborníků posloužit reforma, kterou prošel největší konkurent – svaz spořitelen Volks- und Raiffeisenbanken, jehož centrální institucí je již zmíněná německá bankovní dvojka DZ Bank.