Německo si vyšláplo na daňové hříšníky. Probíhají razie

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Spolková země Porýní-Falc v rámci boje proti daňové kriminalitě koupila kompaktní disk s daňovými údaji, na jejichž základě začaly razie po celém Německu.

Téměř čtyři stovky daňových inspektorů zahájily dnes ráno sérii razií zaměřenou na daňové hříšníky. Na stopu je přivedly informace z kopanktního disku, který úřad koupil od anonymního prodejce.

Ministr financí spolkové země Porýní-Falc Carsten Kühl uvedl, že úřad koupil disk s údaji o kontech ve švýcarských bankách za čtyři miliony eur (zhruba 100 milionů korun).

Údaje by měly úřadům pomoci s odhalováním daňových úniků. Podle ministra jsou údaje autentické a ve výborné kvalitě. „Očekáváme, že získané informace přinesou v celém Německu daňový příjem kolem 500 milionů eur (až 13 miliard Kč),“ prohlásil ministr.

Podle serveru Spiegel Online se informace týkají více než deseti tisíc klientů různých švýcarských bank. Během dnešního dne má být údajně provedeno přes 200 razií.

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron se o víkendu shodli na potřebě ostřejšího postupu proti daňovým únikům. Evropská unie podle svého prezidenta Hermana Van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilion eur (téměř 26 bilionů korun).