Němečtí klienti banky UBS ve Švýcarsku ukryli desítky miliard

Němečtí klienti největší švýcarské banky UBS neodvedli daň v celkovém objemu asi 204 milionů eur (zhruba 5,1 miliardy korun). Podle prokuratury v Bochumi to ukázala předběžná analýza dat z CD, které za zhruba 3,5 milionu eur už dříve zakoupily úřady ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Němci peníze často schovávají v nadacích, které k tomuto účelu zakládají.

Datový disk ukázal, že klienti měli v UBS majetek a další investice za více než 3,5 miliardy franků (asi 72,8 miliardy korun). Zatím ale není jasné, jak velkou část Němci před svým správcem daně zatajili.

„V rámci vyšetřování zjišťujeme, zda klientům s neplacením daní pomáhali i zaměstnanci bank,“ uvedla prokuratura. Mluvčí UBS podle agentury Reuters řekl, že banka takto klientům žádné rady nedávala.

Nové poznatky o daňových podvodech se objevují v době, kdy se německá vláda snaží se Švýcarskem uzavřít dohodu o zdanění majetku, který mají na švýcarských kontech němečtí občané. Německo už dříve ustavilo mezi horní a dolní komorou jejich parlamentu mediační výbor, který má pomoci dohodu vyjednat.

Místo čekání na politický kompromis v Berlíně ale ministr financí Severního Porýní-Vestfálska a člen levicové SPD Norbert Walter-Borjans dál využívají poznatků z kradeného CD. Podrobné zkoumání kompaktního disku by podle Waltera-Borjanse mohlo odhalit další daňové úniky. Dohodu, kterou se Berlín chystá uzavřít, prý Walter-Borjans nepodepíše. Je podle něj příliš měkká.

Prokuratura v Bochumi uvedla, že v souvislosti s vyšetřováním daňových úniků už prohledala řadu bytů a kanceláří. K tomu jí prý asistovalo zhruba 80 daňových inspektorů.

Díky kompaktnímu disku se podařilo odkrýt kolem 750 nadací, které si za účelem daňových podvodů klienti založili. Z tohoto počtu jich úřady zhruba 115 prověřují. Ve 135 případech se daňoví podvodníci přihlásili dříve, než začalo formální vyšetřování.