Novým ředitelem České exportní banky je Jiří Klumpar

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem České exportní banky se stal Jiří Klumpar. Dnes ho zvolilo představenstvo banky. ČEB byla bez ředitele od 20. září, kdy rezignoval Tomáš Uvíra.

„Tímto krokem byl završen proces transparentního výběru nového předsedy představenstva a generálního ředitele České exportní banky, který akcionáři ČEB vyhlásili v září letošního roku,“ uvedla banka v prohlášení. „Postup výběru byl zvolen tak, aby všichni zájemci z řad bankovních odborníků měli možnost se o tento post ucházet podle předem stanovených podmínek,“ dodala.

Klumpar je bývalý nucený správce Agrobanky a rovněž působil v České národní bance. Jeho hlavním posláním bude vymezit úlohu ČEB v rámci schválené Exportní strategie České republiky na období 2012 - 2020 a Strategie konkurenceschopnosti, které schválila vláda.

Do výběrového řízení na pozici generálního ředitele ČEB se přihlásilo 12 uchazečů. Z nich dozorčí rada nominovala Klumpara, jehož nominaci musela schválit Česká národní banka. Společnost dočasně vedl náměstek generálního ředitele pro finance Miloslav Kubišta.

ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy, a to ministerstvem financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí, mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží Exportní garanční a pojišťovací společnost, kterou ovládají také čtyři ministerstva, každé vlastní čtvrtinu akcií.