Obrat a zisk Unileasingu i v recesi vzrostl. Firma sází na konzervativní přístup

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společnost Unileasing ve výkazu hospodaření zahlásila pozitivní čísla. V loňském roce jí vzrostl obrat i zisk, a to i přes pokles celkového trhu leasingu a objemu podobných produktů v České republice.

Celková financovaná částka společnosti za rok 2012 se meziročně zvýšila o více než 13 procent na zhruba 1,4 miliardy korun. Čistý zisk po zdanění dosáhl 75 miliónů korun, což oproti roku 2011 představuje růst o 27 procent.

Celkové výnosy společnosti dosáhly 1,678 miliardy korun. Hrubý zisk před zdanění vystoupal na 93 milionů korun. Čistá aktiva na konci roku 2012 představovala 3,368 miliardy korun, vlastní kapitál společnosti pak 705 milionů korun. Většina obratu, zhruba dvě třetiny je tvořena leasingem, dlouhodobě však roste podíl úvěrů.

Finanční stabilitu společnosti podtrhuje, že je schopna významnou část transakcí financovat vlastním kapitálem, jehož poměr vůči bankovním úvěrům činí 46 procent.

Minimální pohledávky

„Za nejdůležitější však považujeme skutečnost, že trvale dosahujeme jen minimálního objemu nesplácených pohledávek, dlouhodobě okolo jednoho procenta. Ve svém podnikání i nadále zůstaneme typicky konzervativní,“ uvedl představenstva Unileasingu Pavel Ovsík.

I objem pohledávek po splatnosti firmě v loňském roce pokles, konkrétněl o polovinu, a to na pouhých sedm milionů korun.

Výsledky firmy jsou výrazné především v porovnání s konkurencí, kdy trh s leasingem, faktoringem a úvěry členů České leasingové a finanční asociace loni v důsledku ekonomické recese klesl o pět procent, leasing movitých věcí dokonce o téměř pětinu.

Společnost Unileasing vznikla v roce 1991. Patří mezi 15 největších společností svého druhu na českém trhu. Její pobočková síť pokrývá celou Českou republiku, od roku 1993 členem České leasingové a finanční asociace.