Odvrácená strana financí. ČNB trestala nejvíce v historii, vybrala desítky milionů

Česká národní banka loni vybrala na pokutách nejvíce peněz v moderních dějinách Česka.

Česká národní banka loni vybrala na pokutách nejvíce peněz v moderních dějinách Česka. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Česká národní banka se loni vehementně pustila do udílení pokut. Rozdala celkem 147 trestů, na kterých od hříšníků z řad tuzemského finančního byznysu vybrala bezmála 67 milionů korun, meziročně zhruba o polovinu více. Zároveň je to nejvyšší roční suma, kterou centrální banka ztrestala chybující finančníky přinejmenším od roku 2003, kdy tento údaj začala systematicky publikovat. Suverénně nejtrestanějšími byly úvěrové společnosti mnohdy půjčující bez zákonného prověřování schopnosti splácet, či nekřesťansky zpoplatňující předčasně splacené hypotéky. Stříbro ve smutném žebříčku obsadili hráči porušující pravidla investičního trhu.

"Uložené sankce vždy odrážejí konkrétní situaci v konkrétních subjektech," uvádí mluvčí ČNB Petra Vlčková s tím, že rekordní suma vybraných pokut neznamená, že by ČNB přitvrdila v dohledu nad finančími trhy. 

„Po ruské invazi na Ukrajinu byla přijata řada mezinárodních sankcí, jejichž implementace na národní i mezinárodní úrovni představovala v roce 2022 jedno ze stěžejních témat pro dohlížené finanční instituce i ČNB,“ uvádí jako jeden z hlavních směrů pozornosti regulátora během loňska květnová Zpráva o dohledu nad finančním trhem.

Tučné pokuty v řádu několika milionů korun padaly na bedra bank a úvěrových firem. Nejvyšší, desetimilionovou pokutu dostala banka

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!