Plodný půlrok. Bankám stoupl čistý zisk na 31 miliard korun

ČSOB zaznamenala v prvním letošním pololetí čistý zisk 6,6 miliardy korun.

ČSOB zaznamenala v prvním letošním pololetí čistý zisk 6,6 miliardy korun. Zdroj: E15 Michael Tomeš

UniCredit si v prvním pololetí 2021 připsal čistý zisk 3,2 miliardy korun.
Čistý zisk České spořitelny stoupl o 43,4 procenta na 6,6 miliardy korun.
Čistý zisk Komerční banky vzrostl v prvním pololetí meziročně o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun.
4
Fotogalerie

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,5 miliardy korun na 31,1 miliardy. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci června činila 8,8 bilionu korun, což je proti konci roku 2020 nárůst o 791 miliard korun. Bankám podle expertů pomohly k lepším výsledkům hlavně nižší náklady na rizika.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank klesl v pololetí meziročně o 7,6 miliardy na 87,5 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim snížily o 25,6 miliardy na 81,5 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o dvě miliardy na 22,9 miliardy korun.

"V loňském roce v souvislosti s brutálním propadem ekonomiky přistoupily finanční domy k masivní tvorbě rezerv, což se propsalo do slabších zisků. Letos již hospodářství expanduje solidním tempem, finanční domy proto netvoří tak mohutné rezervy, což vede k nárůstu zisků," řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Poměrně rychlým tempem však zároveň rostla poptávka po nových úvěrech, zejména hypotečních. Peněžní ústavy také prokázaly dobrou nákladovou disciplínu, dodal.

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v prvním pololetí meziročně o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun, skupiny ČSOB o 91 procent na 6,6 miliardy korun, čistý zisk České spořitelny stoupl o 43,4 procenta na 6,6 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 33 procent na 3,2 miliardy korun.

Jak se změní daně po volbách? Podívejte se na video. 

Video placeholde
Témata voleb 2021: Daně • Videohub