Pobíráte autorské honoráře? Srážkovou daň už si v přiznání neodečtete

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Ještě v loňském roce si mohly osoby samostatně výdělečně činné, které za svou činnost pobíraly autorské honoráře nižší než deset tisíc korun měsíčně, snížit v daňovém přiznání celkový základ o daň, jíž za ně zaplatila redakce či vydavatelství. Letos o tuto výhodu poplatníci přišli.

Autorské honoráře, které nejsou vyšší než deset tisíc měsíčně, vám ti, pro něž práci vykonáváte, v České republice automaticky zdaňují patnáctiprocentní srážkovou daní. Jaký je rozdíl mezi daní srážkovou a zálohovou si přečtěte v textu Výhody ve zdanění autorských honorářů po roce končí na BusinessInfo.cz.

Pokud tedy například napíšete do časopisu jako externista za měsíc pět článků po 1600 korunách, dostanete od zadavatele na ruku 6800 korun čistého, po odečtení 15 % z 8000, a daňovou povinnost vůči státu máte splněnou.

Loni – tedy v přiznání na rok 2014 – platilo, že příjmy z autorských honorářů do deseti tisíc může autor uvést v daňovém přiznání a ve výsledku zaplatit nižší daň z příjmů. O tento bonus ovšem letos daňoví poplatníci přišli.

Stejně jako v minulých letech platí, že příjmy z autorských honorářů do 10 tisíc korun měsíčně vykazovat nemusíte. Jinými slovy: pokud máte pouze tento druh nízkých příjmů, nikdo vás nebude nutit odesílat bernímu úřadu růžový tiskopis, ani odvádět České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) sociální pojištění.

Možnosti autora v přiznání za rok 2014
1. Autorské honoráře do 10 000 korun měsíčně zdaněné plátcem při výplatě nezahrnout do daňového přiznání. Jde o příjmy zdaněné konečnou srážkovou daní a není třeba je dále vyúčtovávat, nepodléhají odvodům sociálního pojištění.
2. Autorské honoráře do 10 000 korun měsíčně zdaněné srážkovou daní plátcem zahrnout na základě potvrzení do daňového přiznání a započítat si sraženou daň na celkovou daňovou povinnost.
Letos varianta č. 2 neplatí

Dokončení čtěte na BusinessInfo.cz