Počet exekucí klesl. Stále jich jsou ale stovky tisíc

exekuce

exekuce Zdroj: ctk

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Počet nově zahájených exekucí v roce 2016 proti předchozímu roku klesl o desetinu na 680 00. Celkový počet exekučních řízení však meziročně vzrostl o pět procent na 4,68 milionu. Daří se tedy vymáhat stále méně exekucí. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala Exekutorská komora České republiky.

U fyzických osob bylo loni vedeno 4,5 milionu exekucí proti 834 tisíc dlužníků, u právnických osob 228.000 exekucí proti 68.000 dlužníků. Celková vymáhaná částka loni činila 325 miliard korun, v roce 2015 to bylo 302 miliardy korun.

 

Nejvíce nových exekucí bylo loni zahájeno v Ústeckém kraji (téměř 99 tisíc) a v Praze (97 tisíc. Z pohledu poměru počtu nově nařízených exekucí k počtu obyvatel je na tom nejhůře kraj Ústecký, nejlépe kraj Zlínský.

 

Největší počet exekucí je vden proti lidem ve věku mezi 28 až 47 lety, jde o zhruba 2,6 milionu exekucí. Nezanedbatelný podíl mají i starší lidé. "Například u občanů starších 68 let registrujeme kolem 110 tisíc exekucí," uvedl viceprezident komory Vladimír Plášil.

 

V zastoupení pohlaví vedou muži, na které se vztahuje zhruba 62 procent exekučních případů. Loni bylo zahájeno zhruba 4 200 exekucí na výživné, 3 300 případů se vztahovalo k výživnému na nezletilé dítě. V souvislosti s vymáháním dlužných alimentů bylo v loňském roce pozastaveno 1407 řidičských oprávnění.

 

Více než polovina exekucí se vztahuje na dluhy do 10 tisíc korun. Na 49 procent všech dlužníků má čtyři a více exekucí. Počet občanů se čtyřmi a více exekucemi vzrostl loni na 413 tisíc (meziroční růst o deset procent). O 19 procent narostl počet občanů s jednou až třemi exekucemi na 421 tisíc.

 

Exekuce se koncentrují na stále užší okruh dlužníků a jedna fyzická osoba tak má v průměru 5,3 exekuce. "Mnohačetnost exekucí tak stále zůstává jedním z nejtíživějších celospolečenských problémů. U většiny pohledávek je u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, prakticky nemožné dlužnou částku v únosném čase vymoci," řekla prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. " Na jedné straně je sice méně nových exekučních případů, nicméně jejich celkový počet roste. Z toho plyne, že se nám daří bohužel vymáhat stále méně exekucí," dodala.

 

Exekutorská komora i proto prosazuje místní příslušnost exekutorů. Při zavedení tohoto principu by byly exekuční případy přidělovány exekutorům podle místa trvalého bydliště dlužníků a byla by tak podle Fučíkové posílena nezávislost soudního exekutora. Ta by otevřela cestu k větší finanční participaci věřitelů na nákladech exekuce, takže by je motivovala k zodpovědnějšímu vymáhání svých pohledávek.