Počet nových smluv o stavebním spoření klesl, cílová částka naopak vzrostla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Stavební spořitelny v prvním čtvrtletí uzavřely 119 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o sedm procent. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Průměrná cílová částka u nových smluv meziročně stoupla o 17 tisíc korun na 351 tisíc korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení, uvedlo ministerstvo financí.

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci března bylo uzavřeno celkem 3,49 milionu smluv, což je o zhruba 16 tisíc smluv méně než ke konci roku 2015.

Počet úvěrů klesl

Celkový objem i počet úvěrů podle statistik ministerstva financí ke konci března rovněž klesl. Spořitelny evidovaly zhruba 680 tisíc úvěrů, tedy o 15 tisíc méně než na konci loňského roku. Celkový objem úvěrů klesl o 1,8 miliardy na 240,9 miliardy korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 63,6 procenta.

Ze statistik dále vyplývá, že ministerstvo během dubna stavebním spořitelnám zaslalo jako roční zálohu státní podpory za loňský rok 4,136 miliardy korun. Loni na státní podpoře úřad vyplatil 4,56 miliardy korun.