Podílové fondy rekordně rostly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Nízké výnosy na spořicích účtech v protikladu s dobrou výkonností fondů pomohly v loňském roce k rekordnímu přílivu investic do podílových fondů. Podle statistik Asociace pro kapitálový trh tak přiteklo do fondů kolektivního investování nabízených v Česku 52 miliard korun. To je meziroční přírůstek o téměř devatenáct procent. „Jde o rekordní hodnotu majetku v podílových fondech. Předkrizovou úroveň z roku 2008 jsme překonali ve třetím kvartále 2014,“ uvedl předseda asociace Jan Kabelka.

Větší zájem byl o tuzemské fondy, kde objem majetku vzrostl téměř o sedmadvacet procent, u zahraničních fondů nabízených v Česku to bylo přes jedenáct procent. To svědčí o zvýšeném zájmu konzervativních klientů. Nejvíce peněz loni přiteklo do smíšených, tedy fondů investujících jak do dluhopisů, tak akcií, popřípadě i dalších aktiv, a do dluhopisových fondů. „Za hlavní důvody růstu obliby podílových fondů považuji zejména jejich dobrou výkonnost v posledních letech, v podstatě nulové úrokové sazby bankovních depozit,“ uvádí Richard Siuda, z Consequ, pátého největšího zprostředkovatele podílových fondů.

Banky se netají tím, že klientům aktivně nabízejí přesun peněz ze spořicích účtů do podílových fondů. „Nabízíte lepší zhodnocení peněz a ještě z toho máte výnos, protože klient platí nějaké poplatky,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro deník E15 Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny. Jako první na své klienty, aby přesunuli část svých úspor ze spořicích účtů do fondů, veřejně apelovala banka ING. Jejím čtyřem stům tisícům klientů leží na spořicích účtech 85 miliard korun. „Do fondů by klienti ale neměli investovat všechny své prostředky,“ podotýká Libor Vaníček, ředitel retailu ING Bank.

Zájmu o podílové fondy pomáhá také možnost pravidelného investování již od několika stovek měsíčně. „Evidujeme silný růst pravidelného investování, a to jak na úrovni jednotlivých podílových fondů, tak i na úrovni produktů životního cyklu,“ říká Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Invest.