Pojištění zdražilo hlavně rizikovým řidičům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Apdency - Wikimedia Commons

Řidiči zaplatí za povinné ručení více. Důvodem zdražení je nový občanský zákoník, který od loňského roku jiným způsobem upravuje škody na zdraví a nemajetkové újmy. „Obě tyto složky náhrad doznaly podstatný nárůst, přičemž se rozšířil okruh osob, které je mohou nárokovat,“ řekla mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová.

Změna cen se ovšem nedotkla všech klientů stejně. Záleželo na tom, jak rizikoví řidiči jsou. „Ceny jsme upravovali loni i letos, vždy segmentovaně a individuálně podle škodní historie daného klienta. Navyšování se týkalo všech klientů, u některých bylo ale kompenzováno meziročním zvýšením bonusu. U klientů beze škod činilo navýšení od nuly do osmi procent, u řidičů se škodami více,“ uvedla Svobodová. Rizikoví motoristé tak mohou zaplatit až o desítky procent více.

Povinné ručení zdražilo v také u pojišťovny Wüstenrot. „Ceny jsme upravovali postupně od konce roku 2013 jak stávajícím, tak novým klientům. V průměru se cena povinného ručení zvýšila o 20 procent,“ popsala mluvčí Helena Dušková. Také u této pojišťovny dopadlo zvýšení výrazněji na rizikové skupiny řidičů.

Za vyššími cenami má být i zrušení sankcí neplatičům povinného ručení, kterými se dotoval Garanční fond, který nyní bude potřeba plnit jiným způsobem

Zvýšení pojistného potvrdila i Česká pojišťovna, která letos zvedla ceny povinného ručení v průměru o pět procent. „Nový občanský zákoník se projevil zejména v oblasti povinného ručení a náhrad škod z něj doslova naplno. Potvrdily se naše předpoklady, kdy skutečně dochází ke skokovému nárůstu výše plnění u škod na zdraví. Můžeme tak potvrdit meziroční nárůst průměrné výše odškodnění u škod na zdraví o více než 30 procent,“ řekla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Nový občanský zákoník zrušil tabulky, podle kterých pojišťovny vyplácely škody na zdraví. Ke zdražení povinného ručení ale přispěly i další faktory: zavedení povinného odvodu do Fondu zábrany škod a úhrady nákladů za zásahy hasičů při dopravních nehodách. „V letošním roce bylo navíc schváleno zrušení povinných sankcí neplatičům povinného ručení, kterými se dotoval Garanční fond. Z tohoto fondu se vyplácejí škody nezjištěnými vozidly a nepojištěnými vozidly. I ten bude potřeba plnit jiným způsobem než doposud,“ doplnila mluvčí UNIQA pojišťovny.