Pojišťovací makléř Renomia ovládne lotyšského brokera, chce dál expandovat v Pobaltí

„Vstup do Lotyšska je začátek. Budeme jednat i o možnostech v dalších pobaltských zemích, které teď i díky partnerství s R&D ještě lépe poznáme,“ řekl serveru E15.cz managing partner Renomie Pavel Nepala. 

„Vstup do Lotyšska je začátek. Budeme jednat i o možnostech v dalších pobaltských zemích, které teď i díky partnerství s R&D ještě lépe poznáme,“ řekl serveru E15.cz managing partner Renomie Pavel Nepala.  Zdroj: Vacková Anna / E15

V současnosti  Renomia působí již na osmi evropských trzích, na nichž má své přímé zastoupení.
Vstup na lotyšský trh není jedinou investicí Renomie. V letošním roce již koupila stoprocentní podíl ve specializované makléřské společnosti Riskon. Kromě toho Renomia ovládla slovenského lídra v oblasti zemědělského pojištění Agropoistenie.
3
Fotogalerie

Tuzemský pojišťovací makléř Renomia pokračuje ve své letošní expanzi. Jednička na tomto trhu nyní koupila majoritní podíl v lotyšské firmě R&D Insurance Brokers se sídlem v Rize. V současnosti tak Renomia působí již na osmi evropských trzích, na nichž má své přímé zastoupení. Cenu zaplacenou za podíl v lotyšské firmě ani jedna ze stran nezveřejnila.

Nákupem kontrolního podílu se Renomia spravující pojistné ve výši 11,9 miliardy korun dostává na nový trh. „Vstup do Lotyšska je začátek. Budeme jednat i o možnostech v dalších pobaltských zemích, které teď i díky partnerství s R&D ještě lépe poznáme,“ řekl serveru E15.cz managing partner Renomie Pavel Nepala. 

Vstup do Lotyšska je podle něj v souladu se strategií firmy. „Máme dlouhodobou strategii být aktivní v členských zemích Evropské unie ve střední a východní Evropě,“ říká Nepala a dodává: „Pobaltí vnímáme jako velmi zajímavý, technologicky vyspělý region.“

Vstup Renomie si pochvaluje rovněž R&D Insurance Brokers. „Věříme, že vstup zkušeného a silného partnera do R&D pozitivně pocítí zejména naši klienti. Plánujeme zrychlit další rozvoj našich služeb, jak pojištění firem, tak v oblasti e-commerce,“ uvedl k investici jeden ze spoluzakladatelů R&D Dainis Maldutis.

Vstup na lotyšský trh není jedinou investicí Renomie. V letošním roce již koupila stoprocentní podíl ve specializované makléřské společnosti Riskon, která sídlí v Pardubicích. Firma se zaměřuje na firemní klienty působící v oblasti přepravy a dopravy.

Kromě toho Renomia ovládla slovenského lídra v oblasti zemědělského pojištění Agropoistenie. Přede dvěma lety pak tuzemský makléřský lídr koupil podíl v chorvatské pojišťovací firmě DPS International.

Pojišťovnictví je v současnosti jedním z odvětví, která odolávají globální koronavirové pandemii. Podle studie poradenské společnosti Wealth-X právě světoví dolaroví miliardáři z pojišťovnictví dokázali navýšit svůj majetek o 11,4 procenta. Zvýšil se rovněž počet dolarových miliardářů z oboru pojišťovnictví.

V minulosti Renomia nejen nakupovala, ale i prodávala. V loňském roce do společnosti vstoupila světová makléřská čtyřka Gallagher, která v Renomii získala třicetiprocentní podíl.