Pojišťovna Uniqa vybrala loni na pojistném o 4,9 procenta více

Uniqa pojišťovna

Uniqa pojišťovna Zdroj: Jiri Krc, wikimedia

Pojišťovna Uniqa, která patří do osmičky největších pojišťoven na tuzemském trhu, vybrala loni na pojistném 5,7 miliardy korun. To je meziročně o 4, 9 procenta více. Celkem pojišťovny v Česku vybraly loni na pojistném 116 miliard korun, což je meziroční růst o procento.

Meziroční nárůst pojišťovny táhla neživotní odvětví, která přidala 6,2 procenta. Nejvíce se dařilo v pojištění odpovědnosti (nárůst o 13 procent), transportu (30 procent), pojištění techniky (devět procent) a v pojištění právní ochrany. Tržní podíl Uniqa se v neživotním pojištění zvýšil na 6,4 procenta, což znamenalo sedmé místo.

Životní pojištění přispělo meziročně stagnovalo. To se týkalo i běžně placeného životního pojištění. Jednorázově placené životní pojištění loni ztratilo 5,9 procenta. Celkově loni trh životního pojištění v ČR ztratil 3,5 procenta, což odráželo přísnější legislativní úpravy daňové uznatelnosti, negativní fenomén přepojišťování i nepříznivý vývoj úrokových sazeb.

Hlavním akcionářem pojišťovny Uniqa je největší rakouská pojišťovací skupina Uniqa. Pojišťovna vznikla v roce 1993 jako Česko-rakouská pojišťovna, koncernový název převzala v polovině roku 2001.