Pojišťovna Vienna Insurance Group zvýšila v pololetí zisk o více než pět procent

Vienna Insurance Group

Vienna Insurance Group Zdroj: profimedia.cz

Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group v prvním pololetí zvýšila zisk před zdaněním o 5,5 procenta na 232,7 milionu eur (šest miliard korun), a to navzdory odpisům v Rumunsku. Hlavní podíl na růstu zisku měly divize v České republice, Maďarsku a Srbsku, uvedla firma. V Česku zisk před zdaněním vzrostl o 10,8 procenta na 84,9 milionu eur (2,2 miliardy korun).

Příjmy z pojistného se zvýšily o 3,6 procenta na 5,15 miliardy eur, přičemž v Česku stouply o 7,2 procenta na 881,7 milionu eur. Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je obvyklé měřítko ziskovosti pojišťoven, se snížil o 0,6 procentního bodu na 96,3 procenta. V Česku tento ukazatel klesl o 1,9 procentního bodu na 94,6 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

V Rumunsku kvůli současnému trendu na trhu a napjaté politické situaci se vedení rozhodlo přezkoumat plánovaná data pro budoucí vývoj. To vedlo k rozhodnutí zaúčtovat 50 milionů eur jako odpis hodnoty divize. Firma tam proto vykázala ztrátu před zdaněním, bez započtení těchto odpisů by zisk v Rumunsku o 20,7 procenta vzrostl.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny. Na českém trhu má VIG podíl 32,5 procenta, je tak jedničkou na místním trhu.