Pojišťovně Uniqa rostl zisk díky příjmům z pojistného

Uniqa pojišťovna

Uniqa pojišťovna Zdroj: Jiri Krc, wikimedia

Rakouské pojišťovně Uniqa vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku zisk před zdaněním o 15,5 procenta na 94 milionů eur (2,6 miliardy korun). Hospodaření společnosti, která působí i v České republice, podpořily vyšší příjmy z pojistného.

Pojišťovna současně ponechala beze změny výhled na celý letošní rok. Zisk před zdaněním se má zvýšit na 425 až 450 milionů eur z loňských 377,9 milionu eur.

Příjmy z pojistného ve čtvrtletí stouply o pětinu na 2,04 miliardy eur. Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, se mírně zhoršil na 98,8 z 97,9 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

Konsolidovaný čistý zisk stoupl o 37,5 procenta na 76,9 milionu eur. Generální ředitel Andreas Brandstetter dodal, že k růstu přispělo také snížení administrativních nákladů o téměř 11 procent. Zisk rostl navzdory odpisům hodnoty dluhopisů Heta Asset Resolution v objemu devět milionů eur, napsala agentura Reuters.

Uniqa patří v České republice mezi osm největších pojišťoven. V roce 2013 vybrala na pojistném 5,7 miliardy korun.

Uniqa loni prokázala pojistné podvody za 55 milionů korun