Polská vláda prodává podíl v bance PKO

Banka PKO

Banka PKO Zdroj: profimedia.cz

Polsko spustilo prodej části státního podílu v největší polské bance PKO. Ministerstvo státního pokladu by v případě prodeje za aktuální tržní cenu mohlo získat až 3,265 miliardy zlotých (téměř dvacet miliard korun) z prodeje 7,8procentního podílu PKO. Transakce pomůže polské vládě splnit privatizační cíle pro letošní rok.

Nabízená cena podle zdrojů agentury Reuters bude jen 32,5 zlotého za akcii – úterní uzavírací cena na varšavské burze přitom dosahovala 33,32 zlotého za kus. Včera akcie oslabily na 32,72 zlotého. „Zájem o PKO byl velmi vysoký, protože by to mohla být na nějaký čas poslední příležitost k levnému nákupu akcií banky,“ citovala agentura Reuters jednoho varšavského manažera fondu.

Právě vysoká poptávka přiměla ministerstvo zvýšit množství nabízených akcií ze 7,2 na 7,8 procenta, tedy z 90 milionů kusů akcií na 98 milionů. Očekává se, že vláda prodej podílu v PKO oficiálně potvrdí dnes ráno současně s oznámením upisovací ceny.

Vláda si vytyčila cíl získat letos privatizací státních podniků deset miliard zlotých, přičemž 3,8 miliardy zlotých již získala především únorovým prodejem sedmi procent energetické PGE za 2,52 miliardy zlotých.

Dále plánuje do příštího roku prodej podílu v energetikách a pojišťovně PZU s cílem ulehčit veřejnému rozpočtu a snížit dluh. Odprodej necelých osmi procent akcií PKO bude největším prodejem státního majetku od loňského června, kdy ministerstvo v IPO upsalo akcie uhelné JSW za 5,4 miliardy dolarů.

Vývoj ceny akcií banky PKOVývoj ceny akcií banky PKO | E15

Globálním koordinátorem prodeje PKO je Goldman Sachs, dále se podílí JP Morgan Chase, Deutsche Bank, PKO, Wood & Co., UBS a BRE Bank. Stát vlastní společně s další státní bankou BGK 51procentní podíl v bance PKO.