Polsko povýšilo mezi rozvinuté trhy. Už se nepodobá Rusku, ale Německu, píší FT

Finanční centrum ve Varšavě

Finanční centrum ve Varšavě Zdroj: DocentX

Varšavská burza
Varšava
Varšava, Polsko
Centrum Varšavy
5
Fotogalerie

Do skupiny rozvinutých trhů, jakými jsou například USA, Velká Británie či Německo, nově patří i ten polský. Jeho postavení přehodnotil tvůrce indexů FTSE Russell. K povýšení jakéhokoliv trhu do kategorie rozvinutých došlo u tohoto poskytovatele po necelých deseti letech. Česko však v popsané kategorii chybí.

„Vývoj ukazuje na zásadní změnu Polska ve vnímání světových investorů,“ prohlásil Marek Dietl, prezident varšavské burzy. „Reklasifikace Polska podpoří zájem nových investorů o polské emitenty a otevře enormní příležitosti pro celý kapitálový trh,“ doplnil pro Financial Times.

„Polsko už nebude mít tolik společného s Ruskem, naopak se více podobá Německu,“ glosovala vývoj u českého souseda redaktorka listu Financial Times Kate Allen.

Povýšení Polska mezi rozvinuté trhy zároveň pomohlo skupině 37 společností, mezi kterými jsou například banky PKO a Pekao. Ty nově spadají do skupiny firem na rozvinutých trzích.

Polsko si už minulý týden polepšilo rovněž u poskytovatele indexů Stoxx, jenž patří do skupiny Deutsche Boerse Group. Naopak u poskytovatele MSCI zůstává v kategorii rozvíjejících se trhů.

Díky vyšším investicím a silné spotřebě rostl v loňském čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt Polska tempem 5,1 procenta - šlo o nejrychlejší růst za šest let, vyplynulo z konečné zprávy polského statistického úřadu.

Polsko je největším příjemcem prostředků z kohezních fondů EU. Někteří analytici se obávají, že přibývající konflikty vlády s ostatními představiteli unie by ale firmy mohly od dalších investic odradit.