Polští finanční obři chtějí růst

polské banky

polské banky Zdroj: E15

Největší pojišťovna a největší banka v Polsku, PZU a PKO BP, se doma i v sousedních zemích rozhlížejí po potenciálních adeptech převzetí.

Pojišťovna PZU disponuje volnou hotovostí ve výši pěti miliard zlotých (asi 30,5 miliardy korun). Objevilali by se na trhu příležitost k nákupu, byla by pojišťovna připravena vzít si půjčku a vydat až 7,5 miliardy zlotých, řekl šéf PZU Andrzej Klesyk v rozhovoru s agenturou Reuters. „Máme zájem o všechna pojišťovnická aktiva v regionu, která jsou na prodej,“ doplnil.

Zatímco média spekulují, že by PZU mohla koupit východní aktiva nizozemské ING Group či italské Generali, společnost zatím potvrdila jen zájem o chorvatskou pojišťovnu Croatia Osiguranje, jež má 37procentní podíl na tamním trhu. Ale definitivní rozhodnutí padne nejdříve za půl roku.

Dalším cílem expanze je Pobaltí, kde litevská dcera PZU Lietuva dostala zelenou k rozšíření činnosti na Lotyšsko a Estonsko. V samotném Polsku má PZU zájem o menšinový podíl v Alior Bank a ráda by se ucházela o síť soukromých ambulancí Lux Med.

PKO se zajímá i o Česko

Také Zbigniew Jagiełło, šéf banky PKO BP, větří po podobných příležitostech. Podle jeho mínění Polsko čeká šest růstově problematických čtvrtletí, což se projeví tak, že menší peněžní instituce budou mít potíže s návratností vlastního kapitálu. „Kdyby se například portugalská BCP (Banco Comercial Portugues) vrátila s nabídkou prodeje svého většinového podílu v bance Millennium, slyšeli bychom na to,“ tvrdí výkonný ředitel PKO BP.

Ačkoli je strategie banky postavena spíše na organickém růstu, deníku Rzeczpospolita Jagiełło řekl, že následující dva roky chce využít k nákupu banky, která je silně zastoupena ve velkých polských městech, aby upevnil pozici PKO BP v aglomeracích.

Banka by ale ráda nakupovala i v zahraničí. Na Ukrajině restrukturalizuje ztrátovou Kredobank (0,63procentní podíl na místním trhu), kterou převzala v roce 2004. Cílem je dostat ji ještě letos do černých čísel. Pokud se naskytne příležitost fúzovat Kredobank se zdravou bankou, „pak ji rádi využijeme“, doplnil Jagiełło. Pro PKO BP je prý zajímavé „například i Česko a Slovensko“. Kolik prostředků chce banka vydat, Jagiełło neuvedl. Financování může být zajištěno buď ze zisku společnosti, nebo z emise dluhopisů, případně i spoluprací s investičními a private equity fondy.