Pomoc přírodě máte jednoduše na dosah ruky

Zdroj: Pražská energetika

Čím dál tím víc si uvědomujeme, že krásy přírody jsou vzácným pokladem, o který bychom měli neustále pečovat. Existuje spousta dobře známých způsobů, jak naši krajinu chránit: třídění odpadu, bezobalové nakupování, omezení jízd automobilem a tak dále. Všechny od nás vyžadují určité množství času, nebo dokonce změnu životního stylu.

Přitom existuje i další možnost, která je časově i finančně zcela nenáročná: přechod na zelenou elektřinu vyráběnou výhradně z obnovitelných zdrojů. Přesto kolem ní stále vládne spousta nejasností a to je velká škoda. Pojďme se na ně podívat a objasnit si je.

1. Je cena za zelenou energii vyšší?

Spousta lidí žije v domnění, že používat doma 100% českou elektřinu z obnovitelných zdrojů musí být prostě drahé. To ale vůbec není pravda. Naopak ceny jsou téměř srovnatelné. S PREekoproudem od Pražské energetiky zaplatíte jen o 30 Kč měsíčně navíc oproti neekologickému tarifu. Pro běžnou domácnost tedy rozdíl nedělá ani tolik, kolik vás v kavárně stojí jediná káva nebo čaj.

2. Když nebude svítit slunce, tak ani neuvařím?

Uvaříte kdykoliv. Energie budete mít stále dost! Dodavatel zelené elektřiny PREekoproud nakupuje vždy takové množství elektřiny z obnovitelných zdrojů, aby bezpečně pokryl poptávku. Mezi hlavní zdroje zelené elektřiny PREekoproud patří bioplynové stanice a vodní elektrárny, které jsou navíc na počasí víceméně nezávislé. Takže se nemusíte bát, že by se u vás doma něco změnilo.

3. Opravdu tím přírodě pomohu?

Ano. I jedna domácnost hraje v tomto případě velmi zásadní roli. Ukážeme vám čísla, která mluví jasnou řečí. Přechodem na ekologickou energii běžná domácnost ročně ušetří přírodu téměř o tunu spáleného uhlí nebo skoro deset tisíc kilometrů ujetých v autě. To není úplně zanedbatelné, že?

Samozřejmě je také důležité si ověřit, odkud zelená energie, kterou se chystáte využívat, pochází. Zda ze zahraničí, nebo od tuzemských dodavatelů. Když nakupujete českou ekologickou elektřinu, podporujete zároveň její lokální výrobce a rozvoj dalších ekologických elektráren.

Dodávky čistě od tuzemských dodavatelů garantuje například společnost PRE u svého produktu PREekoproud. Na stránkách PREekoproud.cz také nabízí jednoduchou kalkulačku, pomocí které si během chvilky spočítáte, jak moc bude vaše domácnost díky PREekoproudu šetrná vůči životnímu prostředí.

Pražská energetika

4. Nebude mě přechod na ekologickou energii stát spoustu času?

Bojíte se, že vás čeká mnoho pochůzek a papírování? V současné internetové době je přechod na ekologickou energii úplně jednoduchý. PREekoproud si během chvilky a na pár kliknutí objednáte na stránkách pre.cz. Pokud internetem nevládnete, se vším vám poradí rovněž v zákaznickém centru (Jungmannova 31, Palác Adria, či Vladimírova 18, Praha 4).

Chránit přírodu vás prostě nemusí stát téměř žádný čas ani peníze.

Pražská energetika