Portugalsko zachrání banku BES, vloží do ní téměř pět miliard eur

Portugalská banka Espírito Santo

Portugalská banka Espírito Santo Zdroj: Nacho, Flickr.com (CC BY 2.0)

Portugalsko vloží do finančního ústavu Banco Espírito Santo (BES) 4,9 miliardy eur (135,5 miliardy korun), aby zabránilo jeho kolapsu. Lisabon použije k záchraně převážně peníze z šesti miliard eur (166 miliard korun), které zemi zbyly z mezinárodního úvěrového programu. Evropská komise dala najevo, že záchrana BES, což je podle aktiv největší veřejně obchodovaná banka v Portugalsku, je v souladu s unijními pravidly.

Guvernér centrální banky Carlos Costa v neděli řekl, že BES bude rozdělena na zdravou část a na takzvanou špatnou banku, ve které budou soustředěna problematická aktiva. O tomto plánu média spekulovala s tím, že později by měla být ta „dobrá“ banka, přejmenovaná na Novo Banco, prodána soukromým investorům.

Novo Banco čeká rekapitalizace v rozsahu 4,9 miliardy eur ze speciálního fondu na záchranu bank, který vznikl v roce 2012. Portugalský stát přitom fondu půjčí 4,4 miliardy eur. Podle centrální banky půjde o přechodnou půjčku, a státní pokladnu tak nebude nic stát. Centrální bankéři očekávají, že peníze se státu vrátí, až bude Novo Banco případně prodána soukromým investorům.

Žádné riziko pro poplatníky nebo veřejné finance, tvrdí guvernér

„Plán s sebou nenese žádné riziko pro veřejné finance či daňové poplatníky,“ sdělil podle agentury Reuters guvernér banky Costa.

Ztráty špatné banky ponesou takzvaní juniorní věřitelé, tedy ti s podmínečnými zárukami na splacení, a pak akcionáři. Tedy včetně rodiny Espírito Santo, která má v bance pětinový podíl, a francouzské banky Crédit Agricole s podílem 14,6 procenta. Podle médií ale není zatím jasné, co bude se špatnou bankou dál.

Rodina Espírito Santo banku založila, nyní se ale sama potýká s problémy kvůli účetním nesrovnalostem v jedné ze svých holdingových společností. BES v uplynulém týdnu oznámila, že v prvním pololetí prodělala 3,6 miliardy eur. Uvedla také, že problémy rodiny Espírito Santo na ni mají větší vliv, než se původně předpokládalo.

Akcie banky padají, čeká je vyřazení z obchodování

Akcie banky se za poslední týden propadly o 75 procent a obchodování s nimi bylo v pátek pozastaveno. Dnes budou podle zpravodajského serveru BBC vyřazeny z obchodování. Akcionáři podle všeho přijdou o skoro celou svou investici. Všichni střadatelé ale budou zajištěni, stejně jako držitelé dluhu s přednostním právem splacení.

Vývoj akcií banky od začátku roku 2014Vývoj akcií banky od začátku roku 2014Vývoj akcií banky od začátku roku 2014 | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Portugalsko se staví na nohy
Portugalsko plán na záchranu BES zveřejnilo po horečných víkendových jednáních s činiteli Evropské unie a několik týdnů poté, co země v květnu opustila záchranný program EU a Mezinárodního měnového fondu. O něj Portugalsko požádalo v roce 2011 kvůli dluhové krizi. I po jeho opuštění mu zbývá více než šest miliard eur z peněz, které si v rámci programu dalo stranou na rekapitalizaci bankovního sektoru.