PPF Banka chce mít pobočku v Indii

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: profimedia.cz

V Indii chce založit pobočku čtrnáct zahraničních finančních domů. Kellnerova banka je jednou z těch, které žádost o zřízení pobočky podaly, tvrdí indické zpravodajské servery.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera je v dobré formě a při chuti. Na sklonku loňského roku podepsala smlouvu o koupi plzeňské Škody Transportation, čistý zisk i aktiva v pololetí roku vzrostly a expanze po Asii tak zřejmě dostane nový rozměr. 

Jak informovala trojice indických serverů The Indian Express, Financial Express nebo Ultra News na základě informací z indického ministerstva financí, zažádala PPF Banka tamní úřady o povolení založit v zemi vlastní pobočku. Znamenalo by to již druhou dceřinou společnost v Indii po Home Credit India Finance Private Limited.

„Skupina PPF nekomentuje spekulace z trhu ani své obchodní aktivity,“ reagovala pouze mluvčí skupiny PPF Zuzana Migdalová na dotaz deníku E15 ohledně žádosti s tím, že v Indii působí právě Home Credit jako nebankovní úvěrová firma obsluhující pět milionů klientů. „Našim plánem je ho i nadále rozvíjet,“ dodala Migdalová.

Do Indie pronikla PPF v roce 2012 právě s Home Creditem, za prvních šest měsíců loňského roku tamní klienti získali na nákupy spotřebního zboží na splátky více peněz než za celý rok předcházející.

Po několika letech útlumu v indickém bankovním sektoru mohl letošní rok znamenat oživení. V letech 2015 a 2016 se počet zahraniční bank v Indii pohyboval podle údajů indického regulátora RBI okolo 317, loni klesl k počtu 288. Hned na začátku letošního roku je tedy 14 avizovaných žádostí překvapivá zpráva.

Čtyři banky jsou z Jižní Koreje, tři z Íránu, po dvou z Číny a Nizozemí - jde o ING Bank anebo Rabobank. Po jedné žádosti pak měly podat právě Česká republika, respektive PPF Banka, Srí Lanka a Malajsie. Indický regulátor nyní žádosti podle informací serveru The Indian Express přezkoumává.