„Překontrolujeme vaši smlouvu.“ Podpásovky ve finančním poradenství

finance

finance Zdroj: profimedia.cz

„Dobrý den, jdu překontrolovat vaší smlouvu, zjistit, jestli nemáte nárok na slevu a rozšíření služeb…“ Ve skutečnosti vás ale chci jen přetáhnout ke konkurenci. A jestli je to pro vás výhodné, je mi fuk. U dealerů mobilních operátorů a distributorů elektřiny to známe. Totéž se vám ale může stát i u finančního poradce. A může být ještě větší šíbr – pokud se předem dostane k vaší smlouvě a datům, jde skoro najisto.

Michal Holínek v květnu uzavřel smlouvu na povinné ručení od pojišťovny Axa přes finančněporadenskou společnost Partners, pro kterou pracuje. Fakt, že je sám finančním poradcem přidává celému případu trochu pikantní a vlastně až úsměvný nádech. Ten, kdo ho chtěl pochybným způsobem lapit, byl nakonec sám lapen a „přistižen při činu“. Méně úsměvné už ale je, že ve hře je únik citlivých dat. A že se to může stát komukoliv z nás.

Chci vám rozšířit služby. A vím o vás všechno

Ale vezměme to pěkně od začátku. „Na konci srpna mi zazvonil telefon. Ozval se v něm člověk, který se představil jako Martin Vrábl a zajímal se o moje povinné ručení,“ začíná vyprávět Michal Holínek. Ihned to vzbudilo jeho pozornost. „Tak jsem si zapnul nahrávání.“ Záznam hovoru má naše redakce k dispozici.

„Volám na základě vašeho povinného ručení, které máte od 10. 6. tohoto roku. Díval jsem se, že máte 163 bonusových měsíců a máte nárok na rozšíření asistence u vašeho vozu o odtah do servisu a zapůjčení náhradního vozu po celou dobu poruchy. Také klientům kontrolujeme, zda jim byl správně přičten bonus. Vidím, že jste z Otrokovic, a mám tam tento týden cestu. Mohli bychom se setkat?“ ptá se muž na druhé straně linky.

Michal se zajímal, zda je pan Vrábl z pojišťovny Axa, u které má povinné ručení sjednané – o tom, pro koho vlastně pracuje, totiž zatím nepadlo ani slovo. „My jsme společnost, která Axu zastupuje, staráme se o jejich klienty,“ zněla poněkud nejasná odpověď. Michal se ale nenechal odbýt. Chtěl znát název firmy. „Řekl, že je z firmy SMS finanční poradenství. Pak si ještě ověřil mou adresu, kterou – stejně jako všechny ostatní údaje – přesně znal. Domluvili jsme čas schůzky a rozloučili se,“ popisuje Michal.

Kde jsem vzal vaše rodné číslo? Neřeknu

V den dohodnuté schůzku zvoní Michalovi Holínkovi telefon znovu a opět se v něm hlásí zástupce firmy SMS finanční poradenství Martin Vrábl. Tentokrát ale proto, aby schůzku zrušil: „Pane Holínku, zjistil jsem, že jste registrovaný u ČNB jako finanční poradce společnosti Partners. Za takových okolností by naše setkání asi bylo ztrátou času, nemohl bych vám nabídnout nic, co by vás zajímalo,“ couvá „finanční poradce“. Michal Holínek má ale ještě spoustu otázek. Chce vědět, jak je možné, že člověk, o kterém nikdy neslyšel a jehož firmu nezná, má k dispozici podrobně údaje o jeho smlouvě, telefon, adresu a především – rodné číslo. „To vám nemohu sdělit, ale určitě víte, že kmeny klientů se prodávají…,“ kličkuje zástupce firmy SMS finanční poradenství. „Chcete říct, že vám společnost Partners prodala kmen klientů?“ kontruje Michal Holínek z firmy Partners. To ovšem Martin Vrábl odmítá. „S Partners to nemá nic společného. Když máte rodné číslo klienta, můžete si údaje o jeho smlouvě zjistit. Kde jsem vzal vaše rodné číslo, vám ale neřeknu,“ trvá na svém.

Rozhodující otázka tedy zní: jak je možné, že má firma SMS finanční poradenství k dispozici tak podrobné údaje o klientovi, který s ní nikdy neměl nic společného?

Stěžovat si můžete u České národní banky

„Jak se informace o smlouvě našeho klienta dostala ke konkurenci, můžeme jen spekulovat. Prověřujeme všechny možnosti. Informace o smlouvě se mohly do nepovolaných rukou dostat pouze od subjektů, které jimi disponovaly, což je společnost Partners a pojišťovna, u které byl produkt sjednán. Vzhledem k tomu, že poradce ze společnosti SMS věděl, jak dlouhá je doba bezeškodního průběhu smlouvy, zřejmě se muselo jednat o data z pojišťovny, protože společnost Partners takovými údaji nedisponuje,“ komentuje případ Vít Mikolášek, ředitel právních služeb a compliance Partners.

Odpověď společnosti SMS finanční poradenství, a.s. dle zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku, zveřejňujeme v příloze pod článkem.

Banka rozdělila jeden milion na podporu finanční gramotnosti