Přelomový krok: VZP upozorňuje dlužné firmy, je jich 220 tisíc

VZP

VZP Zdroj: ctk

K zásadnímu rozšíření služby pro své klienty přistoupila v minulých dnech Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zatímco doposud rozesílala upozornění na krátkodobé dluhy pomocí SMS či e-mailu pouze samoplátcům zdravotního pojištění, nově začala tutéž službu pilotně poskytovat i zaměstnavatelům. Vybrané klienty zatím oslovuje přes jejich datové schránky. I tak ale může jít výhledově o 220 tisíc zejména akciových společností a společností s ručením omezeným.

Princip novinky je stejný jako u samoplátců, kam patří OSVČ a osoby bez zdanitelných příjmů. Ty dlužníky, kteří nezaplatili třeba jen jednu splátku pojistného, na to VZP upozorní dříve, než jim dlužná částka ještě více naroste, případně než jim naběhne penále.

Roztržití samoplátci vstřícnost pojišťovny vesměs vítají. První zkušenosti ukázaly, že stručné upozornění stačí, aby zaplatil každý pátý. Pojišťovna tak dostane uhrazené pohledávky, které by jinak musela složitě vymáhat.

Téměř polovina firem schránky neotevřela

U zaměstnavatelů nově posílá VZP upozornění těm, jejichž dluh činí v závislosti na velikosti firmy nejméně jeden tisíc korun. Výhledově bude možné i firmy upozorňovat prostřednictvím SMS nebo e-mailu, stejně jako to již funguje u samoplátců.

V první fázi byly nicméně jako kanál pro komunikaci se zaměstnavateli zvoleny datové schránky. Ty musí mít ze zákona mimo jiné všechny právnické osoby, tedy i akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným.

A právě tady se ukazuje jeden z možných problémů. Už minulý pátek totiž VZP rozeslala 2553 výzev k uhrazení dlužného pojistného zaměstnavatelům z Prahy a středních Čech. Do úterý ale stále nebylo doručeno 1039 výzev (více než 40 %) – vlastníci své datové schránky totiž vůbec neotevřeli.

Zákon přitom říká, že pokud si adresát zprávu ze své datové schránky nevyzvedne do 10 dnů, je výzva považována za doručenou.