Propad zisku matky ČSOB zbrzdily bankovní a pojišťovací služby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Yves Logghe

Belgické finanční skupině KBC, která je v České republice mimo jiné vlastníkem ČSOB, ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 1,3 procenta na 600 milionů eur (16,2 miliardy korun). Výsledek ale překonal očekávání analytiků, zejména díky velmi dobrému výkonu bankovních a pojišťovacích aktivit. Ten vynahradil i slabší výkon z obchodů s cennými papíry. V Česku zisk KBC meziročně stoupl o 17,7 procenta na 153 milionů eur (4,1 miliardy korun).

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zisk 515 milionů eur. Celkové příjmy se snížily o 0,9 procenta na 1,736 miliardy eur a také překonaly očekávání.

„Těší mě, že v tomto čtvrtletí jsme měli zisk ve všech zemích,“ uvedl generální ředitel KBC Johan Thijs. „Nicméně přetrvávající nízké úrokové sazby zůstávají problémem pro celý finanční sektor a nestabilita na finančních trzích vyvolává pochybnosti v oblasti poplatků,“ dodal s tím, že banka nadále hodlá pokračovat v investicích do budoucnosti a v plánech na digitalizaci, které mají přispět k lepším službám klientům.

KBC uvedla, že objem poskytnutých úvěrů se meziročně zvýšil v jejích hlavních divizích v Belgii a České republice a v zahraniční divizi, která zahrnuje aktivity v dalších zemích, zůstal stabilní. Vklady spotřebitelů se meziročně zvýšily ve všech divizích.

Minimálně půlka zisku půjde na dividendy

KBC rovněž potvrdila, že hodlá od příštího roku použít na výplatu dividendy nejméně 50 procent svého zisku. Oznámila rovněž likvidaci svého holdingu KBC Financial Holding, který sdružoval aktivity v USA. Holding již odprodal veškerý majetek a splatil dluhy.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě banky ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Šéf Britské bankovní asociace: Kvůli nové generaci se musíme změnit